От х:

Днес в x:

Добрев: Трябва бързо да се разплатим за "Белене"

Председателят на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев не очаква да има проблеми с необходимото одобрение от страна на Европейската комисия за отпускането на държавна помощ за Националната електрическа компания (НЕК).

Държавата се готви да даде безлихвен заем на НЕК, с който компанията да се разплати с "Атомстройекспорт" за поръчаното оборудване за АЕЦ "Белене". 

Пред БНР той коментира, че е важно плащането да бъде направено колкото се може по-бързо, а възможността да изграждането на АЕЦ "Белене" от държавата нарече абсурдна, тъй като държавата не може да си позволи инвестицията. "Това, което ни вълнува, е тази процедура да се извърви по-най-бързия начин. Може да се извърви за няколко месеца или за няколко седмици. Идеята е да се извърви за няколко седмици, за да не се трупат лихви", заяви Добрев.

Той повтори тезата, че е възможно да започне процедура по приватизация и инвеститорският интерес ще покаже дали наистина проектът за ядрената централа е печеливш. "От там нататък идеята на БСП и АБВ да се рестартира проектът във вида, в който беше, е абсурдна. И съм сигурен, че ако сега бяха управляващи партии, нямаше да го стартират", заяви Добрев. "Нашата държава не може да си позволи да намери отнякъде 20 млрд. лева и да инвестира", добави той.

Председателят на парламентарната комисия по енергетика очаква още следващата сряда в пленарна зала да бъде окончателно приет законопроектът за отпускането на заема на НЕК. Той нарече спекулация критиките на лидера на ДСБ, че се плаща за оборудване, което никой не е видял, и заяви, че плащането е срещу оборудване.

"Не можем да очакваме да направим една делегация от парламента или от министерския съвет и да отидем в завода – производител, за да ни покажат оборудване, от което никой от нас не разбира", коментира още Добрев.

Той увери, че плащането на НЕК няма да се отрази на цената на тока занапред и посочи, че с пълната либерализация на електроенергийния пазар, ще отпадне ролята на НЕК на обществен доставчик и цените ще се определят от пазара.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ма
    мастикаджия
    4 -1
    16:38, 25 сеп 2016
    Ами да ти се откъснат от сърцето 2-3 комисионни и дълга е платен.
    • 12
      1212
      1 -1
      19:56, 25 сеп 2016
      Абсолютно правилно.Плати ги от джоба си ,стига само сте крали
  • 2
    12
    1212
    1 -1
    19:58, 25 сеп 2016
    Абсолютно правилно.Плати ги от джоба си ,стига само сте крали

Още новини

Последни новини