От х:

Днес в x:

Армията: Родолюбецът от с. Българин извърши героизъм в мирно време

    Като истински героизъм в мирно време определи постъпката на 74-годишния Васил Вълчев от харманлийското село Българин представителят на министерството на отбраната Иво Антонов. Той е шеф на дирекция „Социални дейности“ в МО и днес бе в селото по заповед на министър Николай Ненчев – да връчи почетния знак на министерството на бай Васил.

    Днес официално бе открита паметната плоча на 31 войници от Българин, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Двуметровата плоча бе изработена още миналата година с лични средства на Васил Вълчев, като за целта той продал крава с теле.

    „Германците имат поговорка, че загиналите войници умират два пъти. Вторият път е когато бъдат забравени. Благодарение на г-н Вълчев загиналите войници от село Българин ще останат в паметта на хората дори когато нас няма да ни има“, каза в словото си Иво Антонов. После той прочете заповедта на военния министър, с която се удостоява патриотът от с. Българин с почетния знак на министерството на отбраната.  

    На тържественото откриване на паметната плоча присъстваха още кметът на община Харманли Мария Киркова, евродепутатът Ангел Джамбазки, които също поздравиха бай Васил за постъпката. Той получи от кмета на Харманли китка здравец и българското знаме, в знак на почит и благодарност за дарителския жест.

    По време на церемонията пред паметната плоча бе строен почетен караул от дружество „Традиция„ Стара Загора. Бе отслужена и заупокойна молитва за падналите за свободата и независимостта на България.

    Haskovo.net припомня, че плочата с имената на загиналите войници бе готова още миналата година. Сега общината в Харманли финансира поставянето й на площада в селото. Бай Васил бе развълнуван от днешните почести, но не скри и недоволството си от мястото, където е поставена плочата. Той искал да е в градинката от другата страна на пътя за Тополовград. „Но и така става“, заключи той.  Васил Вълчев още днес набеляза какво още да се направи по паметника – пейки, място за цветя. Няма съмнение, че и това ще бъде направено, щом бай Васил го е решил, признават хората от селото, запознати с характера и благотворителните му жестове.

    Тодор Кръшков          

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини