От х:

Днес в x:

Бай Васил от Българин с плакет от армията за плочата на мъртвите войници

74-годишният Васил Русев Вълчев от харманлийското село Българин ще получи утре почетен плакет от министерството на отбраната. Армията награждава родобюлибивия българин за неговия жест, за който Haskovo.net писа в началото на юли – направата на паметна плоча на убитите войници от селото. За да я направи, бай Васил продал крава и теле.

31 са жертвите, които Българин дава в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Имената им са издълбани в двуметрова мраморна плоча, която е готова още миналата година. Тя дълго време е стояла във фоайето на селското кметство. От общината в Харманли отпуснаха средства за поставянето й, а утре е официалното й откриване. Очаква се да присъстват и представители на МО, които да връчат почетния плакет на бай Васил.  

74-годишният Васил Вълчев се пребори и за спасяването на 200-годишен дъб, който попадаше на трасето на новия път от Харманли към Тополовград. След многобройни настоявания от фирмата изпълнител отместиха пътя с около метър и така двувековното дърво оцеля.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ja
    Jack Bauer
    11 -1
    13:17, 24 сеп 2016
    БРАВО!!! Респект и уважение към такива хора. Дано има повече такива.
  • 2
    На
    наблюдателен
    4 0
    21:04, 24 сеп 2016
    Малко уточнение към автора-вижда се от написаното на плочата,че жертвите са не във втората ,а в първата световна.Иначе поклон пред този чичка-патриот, такива почти вече няма.
Последни новини