От х:

Днес в x:

Славяни започнаха гроздобера край Сусам с тракийски ритуал, гроздето поскъпва

    Жени и мъже, облечени в тракийски носии от фолкорен клуб „Славяни”, зарязаха лозовите масиви край минералбанското село Сусам. С този ритуал, наречен „Тракийски гроздобер”, започна и фолклорният фестивал „С хоро на гроздобер“, който ще продължи и утре край и в Националния курорт.

    Пред погледите на десетки посетители „Славяни” благословиха земята, родила тази реколта и пожелаха двойни и тройни добиви догодина.

    Такъв ритуал край Минерални бани се провежда за втори път, каза кметът на общината Мюмюн Искендер, който присъства на зарязването. Той заяви, че по традиция в региона се произвежда качествено грозде, от което се правят висок клас вина. Искендер припомни, че неколкократно местни винари са печелили престижни награди за вина на изложения в Париж. Той добави, че през последните години лозовите масиви край Минерални бани се увеличават и в момента там се обработват около 3500 дка.

    За доброто качество  на гроздето потвърди и Кирил Христозов, който е един от производителите на грозде в село Сусам. Той обясни, че тази година качеството на гроздето е много добро, но за сметка на по-малкото количество. Това обаче предполага и по-висока цена за продукцията – 60-70 ст за килограм за червените сортове. Миналата година килограмът се търгувал за 50-60 ст.
    Днес празничната програма продължава с концерт на Северняшки ансамбъл от Плевен, който започва в 18:30 ч. на откритата сцена в Минерални бани.

    В 10 ч. утре в местността „Шарапаните“ ще бъде представена въстановка на древен ритуал „Виното на Сабазий Загрей“. Това е събитие, с неповторимата атмосфера на ритуални игри край интересни археологически паметници - шарапани, древни крепости и поменални ниши.
    В 16 ч. е предвидено дефиле на танцовите клубове, участници във феста, от църквата „Св. Георги“ до лятната сцена. В 16:30 ч. утре там започва фестивалната програма.

    Организатори на „С хоро на гроздобер“ са Фолклорен клуб „Славяни“ и община Минерални бани. Основната цел на фестивала е представяне красотата, богатството и уникалността на българския танцов фолклор. Също така да поддържа, обедини и поощри всички хора, които се занимават, подпомагат и допринасят за запазването и разпространението на българскя танцов фолклор.

    Ива Иванова
     

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Ми
      мими
      25 0
      18:42, 23 сеп 2016
      Ах,колко са красиви и усмихнати!
      Да са живи и здрави!
    • 2
      Ма
      мастикаджия
      7 -4
      20:35, 23 сеп 2016
      Яжте го това грозде,щото Боко не дава да правите ракия.
      Акцизи!!!! Тоя тъпак си пие уискито и не му пука.
      А момите си ги бива.
    • 3
      Ma
      Mariana
      10 -3
      00:58, 24 сеп 2016
      Неправилно е употребена думата "зарязване", казва се гроздобер. Щом сега зарязваме, на Трифон Зарезан какво правим?
    • 4
      Ви
      Винар
      5 -1
      08:56, 24 сеп 2016
      Луди.хора....езически капища и ритуали възкресяват....а параклиса стои недовършен над селото.
      Търсите си белята...имайте страх от Господа
      Да не говори, че гроздоберът е рочнал от 15 дви...
    • 5
      Ту
      тузлудерски
      6 -1
      13:37, 24 сеп 2016
      Така е параклиса стои недовършен Но той може и да не трябва скоро ордите бежанци мюсюлмани ще дойдат и ще го превърнат в ТЕКЕ докато абдалите си пият виното
    • 6
      Ев
      евертъна
      1 0
      18:21, 25 сеп 2016
      Имаше една приказка ----абдал копае лозе -юнак пие вино Изглежда в Сусам има много Юнаци Е сигурно има и абдали дал Господ
    Последни новини