От х:

Днес в x:

Връчиха наградите от конкурса за родопчанчета в носии, сред които 7 месечно бебе и момиче с уникална носия от прабаба си

    На фона на националния трибагреник, под съпровода на родопска гайда, областният управител Недялко Славов награди участниците във фотоконкурса „Аз раста патриот”, в който взеха участие взеха 72 деца с народни носии в 58 снимки, като има кадри с повече от един участник. Те бяха класирани в четири възрастови групи: от 1 до 4-годишна възраст, от 4 до 7-годишни, от 7 до 15-годишни и от 15 до 18-годишни. Всеки участник получи награда, като бяха връчени и 9 сепциални награди на деца от цялата област, като тази за най-малък участник получи 7 месечната Яна Фисинска от Смолян.

    В категориите от 4 до 7 и 7 до 15 години бяха връчени награди на 7 годишната Анета Тодорова от Смолян и 13 годишната Йоанна Хаджиева от златоградското село Старцево. Специална награда на Асоциация на родопски общини в категория 15 - 18 години получи Александра Неделчева, на 17 години от. Смолян.

    Специална награда на Областния управител за най - автентична носия беше връчена на 13 годишната Николина Петрова на Момчиловци, която се представи със 75 годишна насия, завещана й от нейната пра баба. Aвтентична родопска носия от Момчиловци вече е спечелила „Сребърна лира на Орфей” от ревю на 16-ти национален музикално-фолклорен конкурс "Орфееви таланти" в Калофер. Специална награда на Председателя на оценителната комисия за най-артистично присъствие получи 14 годишната Елмира Михайлова от Рудозем, а за най-артистично послание беше наградена снимката на 9 годишната Гергана Керменова от .Мадан. Областният управител връчи още две специални награди за семейна традиция и най-масово присъствие на снимка, които получиха двете сестрички от Златоград 7 годишната Божидара Драганова и 5 годишната Мария – Магдалена. За най-много участници във фото, изпратено за конкурса, бяха наградени 12-те деца от Танцов състав в Неделино на възраст от 6 до 8 години.

    Областният управител поздрави децата, родителите, представителите на държавни институции и ведомства, на неправителствените организации, кметовете от региона, гражданите и журналистите, които уважиха събитието и изпълниха атриума на Областна администрация Смолян. Славов благодари на инициатора на конкурса в снимки журналистката Петя Гайдарова, както и на всички участници.

    „ Хората в област Смолян показаха, че са истински патриоти, независимо от социален статус, от материално състояние, независимо от религиозни убеждения! И това е голямото послание на този фотоконкурс, че в Родопите хората са патриоти, хора, за които България е над всичко! Затова и решихме днес/бел.ред. На 21 септември/ да наградим участниците, днес, в навечерието на хубавия празник – Денят на Независимостта!” , каза областният управител,под чиято егида се проведе инициативата.

    Представителите на структури на гражданското общество в област Смолян Златка Николова – изпълнителен директор на Асоциация на родопските общини, Стоянка Люнчева – председател на УС на Сдружение с нестопанска цел „Нови хоризонти” и Лидия Арсова – председател на УС на Фондация „Родопски ценности” официално подкрепиха конкурса и поднесоха специални награди на участниците. Сдружение „Екосвят Родопи” също подкрепи инициативата и подари на участниците сувенири с логото на конкурса – „Аз раста патриот”.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини