От х:

Днес в x:

Д21-НДСВ искат партийните субсидии да намаляват стъпаловидно

Коалицията зад кандидатите в президентските избори Татяна Дончева и Минчо Спасов внесе днес в ЦИК документи за участие в информационно-разяснителната кампания за националния референдум на 6 ноември. Формацията подкрепя провеждането на референдума и ще агитира в подкрепа на задължителното гласуване и с алтернативни позиции за мажоритарното гласуване и намаляването размера на субсидията за партиите до един лев за получен глас. 

„Подкрепяме въвеждането на задължително гласуване като средство, чрез което ще намалее относителната тежест на контролирания и купен вот. При липсата на адекватни мерки от страна на държавата за предотвратяване купуването на гласове, увеличаването на избирателната активност чрез въвеждането на задължително гласуване намалява въздействието на купените и контролирани гласове върху изборния резултат”, е посочено в мотивите за участие в кампанията. 

Според коалицията предложеният вид мажоритарна избирателна система "ще доведе до още по-голям дефицит на представителност в политическата ни система поради голямата загуба на гласове. Възможно е една политическа партия да получи повече гласове в цялата страна и накрая да получи по-малък брой мандати. Мажоритарните системи ще добавят нов риск от манипулиране на изборния резултат – чрез районирането (промените в изборната география). По-ефективна мярка за отчитане на личните предпочитания на избирателите за определянето на изборния резултат е модифициране на пропорционалната избирателна система или въвеждане на смесена избирателна система."

Предложеното намаляване на държавната субсидия за политическите партии е определено като драстично: "Това на практика ще ограничи възможностите за извършване на организационните, предизборни и други присъщи за партиите дейности с привлечени по законен път средства. Отварянето на черни каси и поставянето на партиите в зависимост от нелегални източници на финансиране отваря широко вратите за корупция, конфликти на интереси и злоупотреби с публични средства, в размер многократно по-голям от спестените, вследствие намаляването на субсидиите. По-целесъобразно е въвеждането на стъпаловидно намаляване на размера на субсидията за получен глас спрямо броя на гласовете, в съчетание с ефективно разследване и наказване на корупцията и конфликта на интереси."

Междувременно проф. Огнян Герджиков, Костадин Костадинов - председател на ПП „Възраждане” и автор на учебника по Родинознание за деца от 1-ви до 4-ти клас и проф. д-р Станка Маркова, почетен председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи, се присъединиха към Комитета за подкрепа на кандидат-президентската двойка Татяна Дончева и Минчо Спасов.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини