От х:

Днес в x:

Хасковски адвокат надви и Арбитражния съд, променят закона

Тодор Ташев от хасковската адвокатска колегия успя да надвие и Арбитражния съд. Вчера правната комисия в парламента прие единодушно промяна в закона, според които на арбитражните съдилища вече ще е забранено да разглеждат потребителски спорове.

Промените бяха написани от работна група, събрана от омбудсмана Мая Манолова. Преди повече от две години обаче именно хасковският юрист Тодор Ташев повдигна проблема, за който писа и Haskovo.net. Публикацията е със заглавие “Отвориха частен съд в Хасково, работи от месец”, можете да я видите тук. В нея се описва новосъздадения Арбитражен съд в Хасково, който всъщност е частна фирма “Юстиция”. Според странните правила на този съд даден потребител може да бъде осъден за несъществуващо или с изтекла давност вземане, а самият съд се самоупълномощава с несъществуващото в законите на България понятие “мълчаливо съгласие”. Още тогава Ташев чрез Haskovo.net предупреди, че това е в изгода на монополистите – мобилен оператор, ВиК, Енерго, топлофикация.

Своя доклад по тази тема Тодор Ташев разпрати още преди 2 години до правната комисия в парламента, до омбудсмана, до министерството на правосъдието. Поискано бе становището и на Окръжния съд и на Окръжната прокуратура, които не намериха нарушения на закона в работата на Арбитража.

Вчера омбусманът Мая Манолова лично е присъствала на заседанието на правната комисия в НС, за да защити искана промяна в Гражданския процесуален кодекс, с които се забранява на арбитражите да разглеждат потребителски спорове.

"Докато вие тук правехте реформа на съдебната система, у нас заработи една паралелна система на частно правораздаване, която работи по собствени правила. И то на големи обороти. Само един от общо 45 арбитража за една година се е произнесъл по над 100 000 дела. Това е по 300 дела на ден, ако работи без почивен ден. И то при злоупотреба с правата на гражданите, които биват осъждани по спорове, по които няма арбитражна клауза, за вземания, погасени по давност или пък когато въобще липсва задължение", е заявила Манолова пред депутатите.

Тя е посочила още, че няма да е достатъчно в закона да се запише забрана за арбитражно споразумение по спорове, по които едната страна е потребител, защото монополистите, които по думите ѝ си създават частни съдилища, са изключително упорити и тя няма да ги спре. Затова освен тази забрана се предлагат и други промени - арбитражните решения по потребителски спорове да се обявяват за нищожни, както и да се регламентира, че съдът трябва да отказва да издаде изпълнителен лист въз основа на такива решения.

Тодор Ташев коментира за Haskovo.net, че е доволен от постигната победа, която е в изключителен интерес на обикновените хора и ги защитава от монополистите. Той изрази и благодарност към Мая Манолова, която е взела присърце този казус, който ощетява хиляди потребители.

Haskovo.net припомня, че само преди месец Тодор Ташев извоюва друга победа на юридическото поле – промяна в закона, която задължава съдилищата да ползват услугите на държавните, а не на частните съдебни изпълнители, с което длъжниците се натоварват с огромни допълнителни суми.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Зя
    зянзебил
    15 -6
    16:04, 21 сеп 2016
    Появят ли ти се такива самозвани съдия изпълнители и писарушки разни,слагаш заглушителя и ги приключваш за секунди...при мен не се получи,защото видяха как слагам заглушителя и побягнаха като стадо диви прасета.
    • Ха
      хахо
      12 -2
      17:23, 21 сеп 2016
      Само трябва да следиш, някой да не те изпревари със заглушителя.
  • 2
    Ma
    manolo
    14 -8
    18:44, 21 сеп 2016
    Ако не беше Мая Манолова да повдигне въпроса, щеше да промени нещо, ама друг път
  • 3
    Вместо да злословите по адрес на адвокат Тодор Ташев и да му завиждате бива да се замислите и дали в от ляво в гръдния ви кош тупти сърце или камъка на алчността и завистта. Но за да се случи този процес трябва първо да се замислите дали от човешки същества не сте се превърнали в калкулатори, които са издигнали парите в единствен Бог на който се кланяте и в единствено мерило за успех, благополучие и щастие. Ще ми се да има повече такива Човеци като адвокат Тодор Ташев, които да работят про боно за обикновените хора. Той успя да свали няколко камъчета от гърба на работещите - бедни. Последвайте примера му и работете за хората, а уважението, успеха и признанието рано или късно ще ви споходят, защото Господ вижда и оценява земните дела на чедата си и ги овъзмездява по Негов си неповторим начин.
  • 4
    Ja
    Jack Bauer
    30 -2
    22:24, 21 сеп 2016
    Браво на Тодор Ташев, да е жив и здрав. А що се отнася до споменатите кръвопийци, идеята на зянзебил е добра. :)
  • 5
    Ня
    нямам име
    4 0
    14:42, 22 сеп 2016
    Инфо, моля! адвокат Тодор Ташев,син на покойния съдия-изпълнител Тодор Ташев ли е?
    • Им
      име
      5 0
      15:33, 22 сеп 2016
      внук му е
    • Съ
      Съдия
      2 0
      00:51, 24 сеп 2016
      Не му е син,а внук.
  • 6
    Ив
    ИВАН
    3 0
    11:05, 26 сеп 2016
    Браво,браво,браво на г-н Ташев.
    Ако всички бяха като него,друга щеше да е държавата ни!
    Дано продължи в същия дух!
Последни новини