От х:

Днес в x:

Учени прогнозират нов Чернобил

Следващата атомна катастрофа, подобна на тази в ядрената централа в Чернобил, може да се случи отново и то съвсем скоро. За подобен апокалиптичен сценарий предупреждават учените от университета в Съсекс, Великобритания.

Специалистите са анализирали повече от 200 ядрени аварии. Те са установили, че ако се приложат необходимите усилия за предотвратяване на инциденти с атомни реактори, крупните катастрофи могат да бъдат ограничени до 1-2 на столетие.

Учените са изследвали хиляди доклади, научни статии, прессъобщения, официални документи и публикации в медии. Те са оценили последствията от всяка ядрена авария от миналото. Обърнали са внимание на такива фактори като унищожено имущество, страховити поражения, пострадали хора и опазване на околната среда.

По думите на специалистите стандартните методологии, които използват в Международната агенция за атомна енергия за прогнозиране на аварии и инциденти, са абсолютно недостатъчни. Британските учени твърдят, че нужно и спешно усъвършенстване на технологиите за производство на ядрени реактори.

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини