От х:

Днес в x:

СБА поиска парламентът да криминализира "превъртането на километражите"

Председателят на Съюза на българските автомобилисти (СБА) Емил Панчев, внесе в Народното събрание предложение за криминализиране на манипулирането на километражите на старите автомобили. 

Предложението на СБА е свързано с проверка от митническите власти още при внасянето на автомобила на българска територия, с която да се вписват показанията на километражите, като показанията да бъдат вписани в информационната система за електронна проверка на валиден периодичен технически преглед, поместена на сайта на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Следва да бъде осигурен равен достъп на всички граждани до тази система. Прави се предложение също така застрахователите да имат задължение да вписват показанията километражите на превозното средство при извършване на всеки оглед и при сключване на застраховката "Каско". Предлага се също така да бъдат направени промени в наредбата за регистрация превозни средства, с които в свидетелството за регистрация да се вписват и показанията за изминатите от автомобила километри. 

При покупка на автомобил втора ръка пък на купувача задължително трябва да бъде предоставяна надлежно попълнена сервизна книжка на продаваното моторно превозно средство.

От СБА искат манипулирането на километражите да се наказва със затвор до две години и глоба до шест хиляди лева. 

"Превъртането на километража", което цели повишаването на цената на продаваните автомобили втора ръка, вече се е превърнало и в бизнес. 

Освен спекулация с продажната цена на моторното превозно средство, манипулациите на показанията на километража, в частност – „превъртането на километража”, повишават риска от катастрофи заради липсата на точна и адекватна информация относно техническото състояние на МПС-то – механичните части на едно МПС с „превъртян” километраж безспорно са много по-износени и податливи на повреди; по този начин манипулацията на километража води до спекулация с качеството на продаваното МПС и от там – до изцяло необоснован риск за водача и пътниците на такова МПС, се казва в писмо на председателя на СБА до депутатите.

В подкрепа на предложенията започна и подписка.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини