От х:

Днес в x:

Рекордьори сред мълниите откриха изследователи

Повечето мълнии продължават едва няколко милисекунди и при това се разпростират на по-малко от дузина километри. Сега учени обявиха няколко нови световни рекорда за разстояние и времетраене на единични светкавици и са шокиращи.

За изследването били обработени данни, събрани чрез мрежи от сензори, които следят електромагнитното излъчване, предизвикано от гръмотевици. Учените успели да триангулират позициите, където мълниите възникнали и трасето, по което са пътували.

Шампионът по изминато разстояние се зародил малко на юг от Тълса, Оклахома, където имало дълга поредица гръмотевици на 20 юни 2007 г., след което поел на запад на разстояние 321 км почти до границата с Тексас. Изследването е публикувано Бюлетина на американското общество по метеорология. При дългото пътуване от облак до облак на рекордната мълния имало и най-малко 13 удара по земята, отбелязват учените.

Най-дългата по продължителност единична светкавица била в Южна Франция в ранните сутрешни часове на 30 август 2012. Тя пътувала само 160 км, казват изследователите, но продължила невероятните 7,74 секунди.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини