От х:

Днес в x:

5-метров надпис SOFIA ще осветява НДК от тази вечер

Огромен надпис SOFIA ще светне на Националния дворец на културата тази вечер.

НДК ще разположи обемни букви тип cityscape sign западно от централния вход на сградата на двореца. Целта е да бъде подобрена градската среда в столицата, с оглед предстоящото европейско председателство на България през 2018 г.

Откриването на инсталацията е от 19,30 ч, в навечерието на празника на София - 17 септември. На събитието ще присъстват кметът на София Йорданка Фандъкова и изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош.

Надписът SOFIA е само част от проекта за преустройство и адаптация на основната сграда на НДК, а инсталацията следва примера на много други големи градове по света.
Инсталацията е с размер 120/500 см. Буквите са решени в бял цвят, за да се открояват през деня, а вечер ще бъдат осветени в различни цветове, като има възможност да бъдат синхронизирани с фасадното осветление на централната сграда на двореца, което променя цвета си по повод различни празници и каузи.

Буквите са изработени от поликарбонат. В кутиите са монтирани LED - RGB лампи, чрез които се постига еднородно осветяване през нощта. Възможността за регулиране на цвета и интензивността позволява надписът да се превръща в отзвук на актуалните обществени събития.

Освен големия бял надпис в горния десен ъгъл на основата има и цветен надпис „София" на кирилица, както и вертикален надпис НДК, който е изработен от метал. Осветлението е енергоспестяващо, съобразено с последните стандарти за опазване на околната среда. Надписът е символ на интегрирането на съвременните технологии в традиционната градска среда.

Инициативата се осъществява в партньорство със Столична община.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини