От х:

Днес в x:

Лунно затъмнение тази вечер

Последното лунно затъмнение за тази година предстои в петък, а то съвпада с т.нар. жътвена Луна, комбинация, каквато ще може да се види отново чак през 2024 година, съобщи сайтът Science Alert. Подобно съвпадение имаше и през миналата година.

Най-добра гледна точка към затъмнението ще имат жителите на Европа, Азия, Африка и Австралия, а добрата новина е, че синоптиците прогнозират ясна вечер над почти цялата територия на България.

Името си жътвена Луната получава от индианците, тъй като пълнолунието е най-близо до есенното равноденствие, когато е подходящото време за жътва и прибиране на реколтата. Другата причина за названието е и фактът, че жътвената Луна изгрява веднага след залеза на Слънцето и това дава възможност да се работи на полето по-дълго.

Лунното затъмнение в нощта на петък срещу събота ще е частично и почти незабележимо. Все пак при липсата на облаци и позиция на тъмно място, дори без специално оборудване, ще се забелязват сенки, които минават по горната част на лунния диск. Естествено наблюдението с бинокъл или още по-добре с телескоп ще даде по-въздействаща картина.

За всички заинтригувани остава да се уточни, че затъмнението ще започне в 19.54 часа българско време на 16 септември и ще продължи точно 3 часа, 59 минути и 16 секунди.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини