От х:

Днес в x:

САЩ и Израел с 10-годишна военна сделка, Вашингтон отпуска $38 млрд.

САЩ и Израел постигнаха окончателно споразумение за рекорден нов пакетот най-малко 38 милиарда долара американска военна помощ. Това разкриха източници, свързани с преговорите, цитирани от Ройтерс.

10-годишният договор се очаква да бъде подписан в рамките на следващите дни.

Сделката ще представлява най-голямата американска военна помощ за страна, но също включва големи отстъпки от израелския премиер Бенямин Нетаняху, според източниците от двете преговарящи държави.

Израел сигнализира в началото на разговорите, че може да приеме предложенията на Белия дом, че военните фондове на САЩ, до момента похарчени частично за израелски оръжия, в крайна сметка да бъдат изцяло за американски оръжия, според американски източници. Това би означавало голяма отстъпка от страна на Нетаняху.

Според представители израелският премиер е решил, че би било по-добре да сключи нов меморандум за разбирателство с Обама, отколкото да се надява на по-добри условия от следващия държавен глава.

Белият дом обеща да се подпише под нов меморандум, който ще „представлява най-голямата военна помощ за държава в американската история”.

Настоящият пакт, подписан 2007 година и изтича през 2018 година, дава на Израел около 30 милиарда долара чуждестранно военно финансиране.

Американски преговарящи вярват, че новото предложение ще бъде увеличено от 3,5 милиарда долара до 3,7 милиарда долара на година. Нетаняху настояваше за 4 милиарда долара на година.

Ключовото разногласие е искането на Вашингтон да се прекрати специална клауза, която позволява на Израел да харчи 26,3% от парите за военната си индустрия, а не за американски продукти.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Мъ
    МЪРЗЕЛГРАД
    1 0
    20:56, 13 сеп 2016
    Американския данъкоплатец и германския са вечните спонсори на еврейската държава,която е обречена без тях.
Последни новини