От х:

Днес в x:

Резултатите от матурите след 7 клас поставят първомайските училища на незавидни позиции

Класация, направена от родител въз основана резултатите от матурите в 7 клас постави училищата от Първомайска община на незавидно ниски позиции. През последните дни класацията беше публикувана често във фейсбук, обадиха се и наши читатели, за да ни обърнат внимание. 

Родителят Мария Рашева се е възползвала от правото си на достъп до обществена информация и е получила данни за резултатите във всички училища в страната. Жената, чиято професия не се споменава, е използвала нейна си методика, сравнила е средния успех във точки на 1776 училища като целта ѝ е била преди всичко да избере подходящо училище за своето дете. Сайтът danibon.com е публикувал таблицата и тя е достояние на всички.

След огромния труд, положен от майката на бъдещия седмокласник изводите могат да бъдат категорични само в едно отношение – първомайските ученици имат незавидни резултати спрямо връстниците си от други градове и села. Дали тези оценки дават ясна представа за знанията им няма как да бъдем сигурни. Съмненията ми са продиктувани от следния пример: Якоруда е населено място със смесено, дори бих казала изключително население от билингвисти. Успехът им по Български език и литература е малко по-нисък от този в СОУ „Проф.д-р Асен Златаров“: първомайци имат средно 38,78 точки, а те – 37,33. Училището в Якоруда е на 113 място и голямата разлика между двете училища е в успеха по математика – 28,35 срещу 49,91. Предварително се извинявам на учителите и учениците от Якоруда. При тях разликата може да е наистина в добрите учители, методите им и знанията на седмокласниците. Но те не са единствените – село Любча, община Доспат е с население около 900 човека. Успеваемост – 68,33%. Децата от село Любча имат успех по БЕЛ 45,7 точки, а по математика – 36,4.

Класацията, направена от загрижена майка има за цел тя да избере най-подходящото училище за детето си. Но дали резултатите от матурите  са единствените, които имат тежест? Считам, че тази класация не отчита външни фактори, които са повлияли на успеваемостта. А между тях са както мотивацията за учене, така и амбицията на учителите. Тя е показателна за резултатите от матурите, но до колко те реално отразяват знания не можем да сме сигурни. А и когато избираш училище за детето си може би има и други определящи фактори.

Публикуваме, класирането на училищата в община Първомай така като го е направила Мария Рашева. Запазваме и позициите им спрямо всички училища в страната, но предупреждаваме, че тълкуването им може да доведе до неправилни изводи.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    78
    7878
    4 -3
    11:42, 14 сеп 2016
    А защо тиражирате някакво частно сравняване на резултати без да потърсите и другата страна - професионално становище?! Каква информация е това...
    • 87
      8787
      0 -3
      13:10, 14 сеп 2016
      Информацията е ясно - внимавайте когато четете неофициална информация
Последни новини