От х:

Днес в x:

Трайчо Трайков: Да извадим "връзките" от политиката

Нужен е системен преглед на разпоредителните сделки в цялата страна, да се направи ревизия, която да отговаря на един и същ висок стандарт за защита на държавния интерес. В най-бърз срок да се даде институционално становище и за „Боянагейт”, където също има съмнения за опазването на държавния интерес, а разделението на властите и върховенството на закона да се спазват.

Това поиска в студиото на BGonAir кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков. Той подчерта, че довършването на съдебната реформа и укрепването на институциите са приоритет номер едно за кандидат-двойката и благодари на партньорите в РБ за подкрепата, като добави, че ще се стреми на по-широка мажоритарна подкрепа и от гражданското общество извън ядрата на партиите в Блока.

Неговото вице Съби Събев бе категоричен, че България има възможност да осигури необходимата част от съюзния бюджет за справяне с бежанската вълна, както и да се бори като южна съюзна граница да е един от основните бенефициенти за този увеличен бюджет.

Той добави също, че България има програма за развитие на въоръжените сили до 2020 година и план за модернизация, който се е забавил повече от 12 години (от 2002 година до сега), но вече има решимост в управлението да се инвестира във въоръжените сили в съответствие с изискванията на членството ни в НАТО.

Трайков от своя страна бе категоричен, че за единствената дясна двойка – тази на РБ – основен компас в кампанията ще е категоричността на членството на България в ЕС и Алианса и повишаването на отбранителната способност на страната, както и различните аспекти на сигурността – не само отбранителен капацитет, но и енергийна независимост, здравеопазване, върховенство на закона и съдебна реформа.

На въпрос какво ще предприеме премиерът Борисов по отношение на кандидатурата на Бокова в контекста на публичната информация, че ще се сменя с Кристалина Георгиева, Трайков каза, че винаги е рисковано да се залагат пари на това, което премиерът ще направи, като припомни, че за Бокова преди няколко месеца натиск оказаха от АБВ.

Трайков добави също, че у нас в политиката се отдава голямо значение на междуличностните връзки и особено на тези с премиера Борисов, като той и Събев ще работят за целта този вектор да се извади от политиката и да се спазва върховенството на правото.

Кандидатът за президент посочи още, че двойката на РБ участва на изборите за победа и остро осъди участието на патриотичния Каракачанов и левия кандидат за президент Радев в събитието при язовир Копринка, където се стъпка европейското знаме.

Той ще се противопоставя именно на подобни популистки и опасни ходове, защото ЕС е свободно движение, пазарна икономика, правов ред и върховенство на закона, икономическа свобода за гражданите и бизнеса – ценности, които България е приела за собствени с влизането си в ЕС и отговарят на националния ни интерес.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини