От х:

Днес в x:

Бъчварова се отказа частично от реформата в МВР

Ръководството на Министерството на вътрешните работи се е съобразило частично с критиките за преструктурирането на ведомството и се отказва от идеята за създаване на две нови агенции. Това стана ясно във вторник по време на обществено обсъждане на промените в закона на второ четене. След като законът беше подкрепен на първо четене, бяха внесени 16, в които почти изцяло се предлага отпадане на първоначалните предложения за промени от екипа на вътрешния министър. 

Едни от най-яростните критици на промените бяха именно депутатите от ГЕРБ и Патриотичния фронт. Още при представянето на редактирания закон преди внасянето му в парламента, бившият вътрешен министър и настоящ председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов заяви, че философията на промените е сбъркана. Той дори се присъедини към съмненията на синдикатите, че промените в закона ще доведат до икономии.

Основната съпротива на парламентаристите е срещу идеята за създаване на нова мегаагенция, в която да се влее пожарната. В закона беше предвидено и създаването на агенция за социални дейности. 

Вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви по време на дискусията, че ръководството ще се ограничи само около идеята за създаване на ново държавно предприятие за услуги, което ще трябва да издава документите за самоличност. По думите на Бъчварова институцията трябва да бъде модернизирана, което е трябвало да стане с преструктурирането на МВР. "Но възраженията, които получихме, отнасяме се много отговорно към тях, и засега се ограничаваме само с предприятието за услуги", коментира Бъчварова. 

В началото на дискусията депутатът от БСП Красимир Янков напусна срещата с аргумента, че на обсъждането не са поканени всички заинтересовани страни. "Става въпрос не само за служителите на МВР, не е коректно да обявявате обществено обсъждане без да поканите и останалите български граждани, които имат отношение. Оставям ви да говорите като медиатор на политическото ръководство със синдикатите", коментира червеният депутат. 

"Ако можеше решенията, които се взимат за МВР, да се взимат с референдум, това щеше да удовлетвори г-н Янков", коментира Бъчварова. По думите ѝ системата на МВР и органите за сигурност работят добре с партньорите си, а когато има обществено обсъждане и "някой не го одобрява", може да напусне и "никой нищо няма да каже по този повод".

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини