От х:

Днес в x:

Разгадаха как древно китайско лекарство убива раковите клетки

Изследователи от университета в Аделаида разгадаха механизма, по който сложно съчетание от растителни съставки, използвано от древната клинична практика в Китай,убива раковите клетки. С това се появява потенциална възможност лекарства от традиционната китайска медицина да навлезат в западната практика.

Инжекционното съединение кушен (CKI) е одобрено за използване в Китай за лечение на различни ракови тумори, обикновено като допълнение към западната химиотерапия. Но на какво се дължи действието му, досега не беше известно.

Проучването, публикувано в Oncotarget, е едно от първите молекулни изследвания на действието на традиционните китайски лекарства, докато досегашните обикновено анализират съставките.

"Традиционната китайска медицина се основава на стотици или хиляди години опит от използването ѝ в Китай", казва ръководителят на изследването професор Дейвид Аделсън, директор на австалийско-китайския център Жендонг. "Често има много доказателства, че тези лекарства имат терапевтичен ефект, но не разбираме как или защо". Многото опити да се тестват компонентите на много китайска традиционни лекарства показват, че отделните съединения не са особено активни сами по себе си. Но в комбинация могат да бъдат ефективни, и също така могат да имат някои странични ефекти, обяснява професорът.

Сложната смес от съединения на растителна основа в този случай се извлича от корените на две билки - Кушен и Байтулин. Тя била изследвана на молекулно ниво - начин на анализиране на сложни биологични системи. Изследователите използвали технологии за секвениране от следващото поколение, за да определят кои гени и биологични пътища ползва CKI, като го приложили на клетки на рак на гърдата, отгледани в лабораторията. Така установили, че моделите на генната експресия, предизвикани от CKI, засягат същите пътища като западната химиотерапия, но чрез въздействие върху други гени в същите пътища.

"Тези гени регулират клетъчния цикъл на делене и смърт, и изглежда CKI променя начина, по който клетъчния цикъл се регулира", казва проф. Аделсън. Това води до клетъчната смърт на раковите клетки.

Професор Аделсън казва още, че тази техника може да се използва за анализ на молекулярните механизми на други китайска традиционни лекарства и така да стане възможно използването им в западната медицина.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини