От х:

Днес в x:

Пластмасови паунди с лика на Чърчил пусна Банк ъв Ингланд

Във Великобритания днес ще бъде пусната в обращение първата пластмасова банкнота в страната.

Банкнотата ще е с номинал 5 лири. Тя ще носи лика на лидера от Втората световна война Уинстън Чърчил.

Предвижда се да се появят 440 милиона броя от новата банкнота. Тя ще е пластмасова и  бе представена официално от Банк ъв Инглад преди месеци.

Това се случва, след като финансовата институция проведе проучване в търговски центрове в Обединеното кралство с участието на над 13 000 души. 87% от хората в допитването са заявили, че предпочитат пластмасовите лири. 6% са се противопоставили, а 7% са посочили, че нямат мнение по отношение на тях.

Сред предимствата на пластмасовите банкноти се включват издръжливостта им и това, че остават по-чисти. Пластмасовите банкноти се използват в повече от 20 страни по света.

През 2017 г. се очаква да бъде въведена и банкнота от 10 лири с лика на Джейн Остин. Новите пари ще бъдат изработени от тънка, прозрачна, гъвкава филмова лента, направена от полипропилен. Тя ще бъде обвита с мастилено покритие, което ще направи стерлингите подобни на хартиените, но с два и половина пъти по-дълъг живот.

В тях ще има прозрачно изображение на Британия и ще са с по-ярки цветове. Размерът им ще бъде 15% по-малък от този на сегашните, но ще бъдат по-големи от еврото. Производството им ще бъде 50% по-скъпо, но от банката посочват, че с тях ще се спестят около 100 млн. лири.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини