От х:

Днес в x:

Странна атмосферна аномалия може да докара студена зима (видео)

Учените са озадачени от прекъсването на едно атмосферно явление, наречено "квазидвугодишна осцилация (колебание)", което се случва редовно приблизително на всеки 28 месеца, откакто е открито през 1950 година.

Това поражда интересни въпроси за учените от НАСА, които го наблюдават: Ако един модел е неизменен в продължение на шест десетилетия, а после изведнъж се променя, каква е причината? Ще се случи ли отново? Какви последици може да има? Тези въпроси повдига статия в онлайн списанието Science.

Изследването, установило тази промяна, с водещ автор Пол Нюман, научен ръководител на отдела "Науки за Земята" в космическия център „Годард“ към НАСА, е публикувано тази седмица онлайн в Geophysical Research Letters

Моделът на квазидвугодишните осцилации

Високо, около 15 до 50 км над повърхността на Земята, в стратосферата силни ветрове около екватора на Земята преминават от западни в източни и обратно циклично на всеки 28-29 месеца. 

Западните ветрове се развиват в горната част на стратосферата и постепенно се спускат надолу, на около 1 км над повърхността, докато в същото време се заменят със слой от източни ветрове над тях. После източните ветрове се спускат и се заменят със западни. През 1960 учени нарекоха това явление с термина "квазидвугодишни осцилации" (quasi-biennial oscillation - QBO) на базата на измервания, започнати през 1953 г. и направени с метеорологични балони, пуснати в тропиците в различни точки по света.

QBO няма точно фиксиран период, тя е "квазипериодична". Това означава, че в нея, както във всички климатични явленния, има елемент на непредсказуемост, която не се поддава на точно измерване. Но въпреки че дължината на цикъла варира от година на година, квазидвугодишните осцилации идват редовно. Досега.

Аномалията 2015-2016

Моделът на QBO никога не се променя - до края на 2015 г.

Когато годината наближи края си, в края на половината цикъл, западните ветрове трябва да започнат да се спускат, както винаги, надолу. Според модела по-слабите източни ветрове скоро ще ги заместят и те започват да се образува над западните, както се очаква.

Но през февруари учените забелязват нещо странно в данните от метеорологичен балон над Сингапур. Ветровете от Запад, вместо да отслабват надолу, за да направят път за новите източни ветрове и се задвижиха нагоре и блокираха движението надолу на източните ветрове , които не се появиха в по-ниската зона на стратосферата.

Така QBO бе възпрепятствана да завърши нормалния си цикъл. Тази аномалия е продължила около 6 месеца. През юли 2016 г. ситуацията изглежда се е върнала към нормалното.

"Това наистина е много неочаквано", заяви Стивън Паусън (Steven Pawson) от космическия център „Годарт“ към НАСА, съавтор на изследването.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини