От х:

Днес в x:

Неизвестна дарителка изненадала Божидар Димитров в Хасково. НИМ я издирва

Националният исторически музей (НИМ) издирва неизвестна дарителка на уникална носия и моли за съдействие.

Директорът на НИМ проф. Божидар Димитров беше официален гост на града ни за тържествата на 6 септември. "След края на митинга в суматохата към мен се приближи една жена и ми подаде найлонов плик с думите: „Г-н Димитров, моля, приемете този подарък за музея, праща го моята майка.“ Благодарих, но не съобразих да попитам за името на жената и да взема телефон за връзка“, разказва той пред "Труд". Отворил пакета по-късно, когато се завърнал в София.

„Беше истинска изненада! Вътре бе прилежно сгъната чудесно запазена старинна сакаро-елховска носия отпреди близо два века! Това е ценен и уникален експонат, за който изказвам както моята лична и на научния екип на музея благодарност. Приканвам и други родолюбиви българи да постъпват по този начин, за да се съхранява националната ни памет“, казва Божидар Димитров.

За да открие дарителката НИМ се обръща към „Труд“. Наши читатели ни обърнаха внимание на интересната случка. Haskovo.NET се присъединява към усилията. За да влезе във фонда на НИМ, всяко едно дарение бива описано, а понякога тези автентични носии имат интересна история, обясниха от НИМ. Ние се надявама тяхното съобщение да стигне до дарителката.

НИМ моли, ако това съобщение достигне до дарителката, да се обади в музея на телефон: 02/955 42 90.

Снимката се публикува със съгласието на "Труд".

Haskovo.NET

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини