От х:

Днес в x:

Децата на Хасково спасяват планетата, опашки за книги на площада

    Две опашки се извиха днес на площад “Свобода” в Хасково – едната за предаване на стара харатия, другата - за нова книжка. Децата, придружени от родители, баби и дядовци, предаваха събраните вкъщи хартии, за да получат нова книжка от мамещия щанд от другата страна на откритата сцена.

    Детският празник “Стара хартия за нова книга” се провежда за първи път в Хасково и привлече стотици деца и възрастни. Кампанията се организира от „ЕКОПАК България“ АД и Книжен център „Гринуич“ и се провежда със съдействието на Община Хасково и Регионална библиотека „Хр. Смирненски“. Според плавилата на кампанията всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, получава нова детска книга по избор както и подаръци от партньорите на празника. Организаторите напомниха, че колкото повече стара хартия съберат децата, толкова повече дървета ще спасят от изсичане.

    Средствата от събраната стара хартия в Хасково и в другите три града на кампанията ще бъдат използвани за публикуване на специалното издание на кампанията „Ти можеш да спасиш планетата“.

    За настроението на площада на сцената излизат вокални групи и танцови състави, сред които спортните клубове „Гранд“, „Тангра“, „Мега спорт“, „Торнадо“, акробатите от КГС „Юнак“ и звездите на аеробиката от КА „Виолена“ и „Seven Go“. На сцената на пл. „Свобода“ се изявяват и талантите от детска вокална група „Орфейче“, детски танцов ансамбъл „Южняче“, балетна формация „Рона“, хор „Орфей“ и мажоретен състав „Хасково“.

    Началото на празника „Стара хартия за нова книга“ бе поставено на 15 септември 2013 г. Идеята е всяко дете още от ранна възраст да се научи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгите и четенето. Над 9300 деца се включиха в трите издания на инициативата през 2013, 2014 и 2015 г.

    По време на днешния празник на площада бе обявено, че прeз миналата година в Хасково са събрани разделно над 190 тона отпадъци.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Ба
      Бай Драган
      4 -13
      12:03, 10 сеп 2016
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 2
      80
      809674
      18 -2
      13:12, 10 сеп 2016
      Инициативата е невероятна! А книгите,които предлагаха на щанда-уникални! Браво!
    • 3
      Ев
      евертъна
      6 -5
      15:22, 10 сеп 2016
      Кръшков много изсилено това заглавие бе --децата на Х-во спасяват планетата Ми ти си по страшен и от червените на конгрес тогава те казваха ----след 10 г ще живеем в комунизма И тоя с цифрите по горе инициативата вярно че е невероятна ама пък книгите УНИКАЛНИ това пък е хептен насиране ---- пишете някоя от тия уникални книги кои са
    • 4
      Пе
      Петя
      2 -1
      17:31, 10 сеп 2016
      Да но само за един ден и не беше както винаги достатъчно разгласено
    • 5
      Ан
      Анонимен
      3 -1
      18:06, 10 сеп 2016
      "Организаторите напомниха, че колкото повече стара хартия съберат децата, толкова повече дървета ще спасят от изсичане"
      Айде тия организатори да го напомнят и на циганите, които тая зима ще натиснат Кенана с резачките и каруците. Аман от популизъм
      • Кв
        кво е пък тва
        6 -1
        18:55, 10 сеп 2016
        Ам хубаво тогава, да кажем на децата че няма смисъл да пазят гората щото циганите така и така я изсичат ?! Абе ти си много прост бе
    Последни новини