От х:

Днес в x:

Цената на мълчанието

Колко пъти ви се е искало да кажете на партньора си какво всъщност мислите, но после сте се отказвала, в името на семейния мир?

Според проучвания обаче, да държите езика зад зъбите си не е добра идея, защото мълчанието си има цена, която плащате с вашето здраве.

Вероятно, на всеки се е случвало да се ядоса на половинката си. Може би коментарът е бил на върха на езика ви, но сте решила, че е по-добре да не кажете нищо, за да избегнете конфронтацията и допълнителното изнервяне на ситуацията.

Скорошното проучване обаче твърди, че подобно решение не е най-доброто за жените, особено ако погледнем в дългосрочната перспектива на живота и здравето.

Това, което учените всъщност са установили е, че мъжете са по-доволни от браковете си, в сравнение с жените, въпреки че и двата пола съобщават за равен брой семейни несъгласия.

Разликата в нивото на брачната удовлетвореност при мъжете и жените обаче идва от причините, поради които половете не са съгласни помежду си. Докато жените са по-често недоволни от семейните финанси, начина за прекарване на свободното време, отглеждането на децата, поддържането на дома и употребата на алкохол, мъжете основно роптаят по отношение на секса.

Ето как да се избавите от оковите на мълчанието, да заявите мнение и да направите първите стъпки към промяната в поведението си:

Говорете с уважение

Една от причините, поради които си замълчавате, е може би страха да не кажете нещо, за което ще съжалявате след това. Чувствата ви обаче могат да бъдат изразени и по начин, който да демонстрира уважение към партньора ви.

Бъдете специфична

Опитайте се да изразите емоцията си конкретно, без да я слагате в обши понятия като "зле" или "разстроена" - това, особено на мъжете, не говори нищо.
"Това ме дразни" е конкретно, "Разстроена съм" не казва нищо.

Използвайте изрази в първо лице

Казвайки: "Ти винаги..." или "Ти никога...", ще настрои съпруга ви отбранително и инатливо. Вместо да кажете: "Ти никога не ми помагаш", по-добре изразете конкретната причина за яда си по следния начин: "Чувствам се изморена и раздразнена, когато се прибирам в къщи и мивката е пълна с мръсни съдове".

Винаги намирайте начин да изразите емоциите си и бъдете делова

Може би си мълчите, защото ви е писнало да спорите по един и същ въпрос без ефект. Или може би смятате, че грижите на съпруга ви са по-големи от вашите и не трябва да го безпокоите.

И в двата случая грешите. Винаги трябва да търсите начин да изкарате негативната емоция вън от "системата".

Ето един примерен сценарий: "Много ме облекчаваш, когато измиваш чиниите... и аз го оценявам, като се има предвид колко си зает. Но аз също съм заета и стресирана и допълнително натоварена с домашните задължения. Нека да си направим график в кои дни кой ще отговаря за измиването на съдовете."
Източник: yellow.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини