От х:

Днес в x:

Кмет, областен, депутат и Божидар Димитров откриха зала „Археология“

    Обновената археологическа експозиция на хасковския Исторически музей бе открита тържествено днес. На церемонията присъстваха директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, кметът Добри Беливанов, областният управител Станислав Дечев, народният представител Евгения Ангелова, много гости.

    „Повече от 20 години в музея не е имало археологическа експозиция. Много сме радостни, че успяхме да възстановим залата, защото хасковска област е сред най-богатите на исторически находки. Искам също така да обявя, че музеят вече ще работи в събота и неделя“, каза при откриването директорът му Пенко Добрев.

    Проф. Божидар Димитров допълни, че хасковският музей е сред най-големите в страната и като дългогодишен музеен работник може само да се радва на придобивката. Кметът Добри Беливанов заяви, че има нещо знаково в това, че откриването на обновената експозиция става точно в деня на Съединението 6 септември. Защото историята обединява хората. „Тук е историята. Трябва да я познаваме и да се гордеем с нея“.

    Бяха раздадени ножици за прерязването на лентата, а проф. Божидар Димитров отбеляза, че „ако Бойко сега ни гледа отнякъде, ще ни завижда“.

    После присъстващите разгледаха обновената експозиция, която е наистина впечатляваща. Различните епохи са отделени в обособени кътове, от античността, през епохата на траките, римско  време, Средновековие, Възраждане. Шефът на музея Пенко Добрев спираше пред всеки щанд и обясняваше подробности за по-интересните експонати. На няколко пъти дори подхвърли на проф. Димитров „мисля, че и в Националния исторически музей нямате такива експонати“. Сред артефактите бяха и находки от времето на Троянската война.

    След официалното откриване в двора на музея се проведе разговор с проф. Божидар Димитров.

    Тодор Кръшков  

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (10)

    • 1
      Пр
      Приятел
      4 -15
      13:49, 6 сеп 2016
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 2
      Па
      Пантелеймон
      25 -23
      13:59, 6 сеп 2016
      Ако не беше Георги Иванов тая зала нямаше да я има и след 100 години
      • Хх
        ХХ
        8 -7
        19:43, 6 сеп 2016
        Обясни защо на нас, простите? Или това е само поредния вопъл за бившия? Не знам аз, но ако някой хасковлия си спомня Г. Иванов да е ходил в музея, да ми припомни.
    • 3
      Ка
      КАРАКОЛ
      18 -14
      14:44, 6 сеп 2016
      Най-големите иманяри и корумпирани чиновници се събрали на едно да си правят пиар
    • 4
      По
      Порчо
      21 -15
      14:46, 6 сеп 2016
      Тия явно се учат от малоумния си шеф Боко. Наредили се 20 човека да режат лентата и няма да мине без плисване на менчето. Сякаш откриват бритиш музеум.
    • 5
      Пр
      Приятел
      15 -7
      15:43, 6 сеп 2016
      Да, там са иманярите, бившият директор на държавния архив, ама Арата го няма. Д..а и корумпирания град!
      • Ха
        Халибрям VI
        3 0
        21:29, 6 сеп 2016
        На Арата си го държал или на директори си го цункал? Да @ба и учената ти глава! Щот май не си бил даже на т.нар. "откриване", ... ама то докато изкараш, Ганьо, говедата и то в касабата мероприятията свършили ... Аре, утре по-ранко на сбора, зер си окапиш шераната риза с кифте!
    • 6
      Ян
      янко митев
      18 -9
      17:14, 6 сеп 2016
      Тази зала бе направена от Валентин Димитров, бившия директор на музея.Напълно по гербаджийски...а точно него никой не е поканил.
    • 7
      Сн
      Снежана Стойнова
      13 -3
      18:15, 6 сеп 2016
      Не биваше ли в статията да има няколко реда за заслугите на тези, които наистина направиха това откриване възможно! А с тези лентички - ... и на вас ви е гротескно, нали?
    • 8
      Ли
      Лист Обрулен
      3 0
      07:45, 7 сеп 2016
      Ама Шалалопатев що не сте го изтипосали поне на едно кадро,той горкия така се натискаше.Пък си беше забравил и ножичката,язък.
    Последни новини