От х:

Днес в x:

Германия изгражда най-големия пасивен жилищен комплекс

В Германия започна строежът на най-големия пасивен жилищен комплекс в света. Захранван със слънчева енергия, комплексът Heidelberg е проектиран от Frey Architekten и ще се състои от 162 жилища. Те ще имат множество устойчиви характеристики, включително покривни и вертикални градини.

Основателят на Frey Architekten Волфганг Фрей е проектирал комплекса така, че най-ралични хора да биха могли да живеят в имота. Има разнообразие от апартаменти – от такива с една спалня до такива, които могат да помещават семейства с по чеири или пет души.

Всеки апартамент ще има балкон. Слънчева енергия и модерни вентилационни системи ще позволят на комплекса да бъдат енергийно ефективен. Вертикалните градини и покривните градини ще добавят красота, чист въздух и изолационни свойства. Според уебсайта на комплекса, дори на „цветовете на стените“ ще правят сградата устойчива чрез окисление на парниковите газове – азотните оксиди – до преобразуването им „в безвредни нитрати“.

Комплексът Heidelberg се строи според „принципа на петте пръста“ на Фрей, който разглежда устойчивостта холистично. Това включва „екология, достъпност, интеграция, иновации и рентабилност“, които са неразривно свързани. Крайната цел е „изграждането на домашна обстановка, която да е дълготрайна за цял живот“, според Frey Architekten. Комплексът Heidelberg вероятно ще бъде завършен през 2017 г..

Архитектите обявиха и плановете си да предоставят на строителните работници и на бъдещите обитатели храна по специална програма за обяд, чиято цел е запознаване и свързване на хората, които ще живеят в комплекса, с тези, които са построили домовете им. Чрез запознаването на тези две групи хора, които иначе никога не биха се срещнали, архитектите се надяват да породят дълбоко чувство на общност и принадлежност.

„Нашата идея е да се изгради силна идентичност в общността. За целта ще поканим бъдещите жители на комплекса на седмичен обяд задно с „хората, които стоят зад кулисите“, казва основателят на Frey Architekten Волфганг Фрей.

Източник: greentech.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини