От х:

Днес в x:

Десет деца в Белгия ще учат в училище без уроци и учители

В белгийския град Женвал (провинция Валонски Брабант) стартира педагогически експеримент. От началото на тази учебна година 10 ученици ще се обучават по система, която разчита на самообразование, съобщи RTBF.

В експерименталното училище децата, на възраст от 6 до 16 години, няма да бъдат изпитвани, няма да имат уроци, нито учители. В учебното заведение с тях ще бъдат само трима възрастни "придружители", които да оказват подкрепа на самообразованието на учащите се.

Сюзан Клин, една от основателките на училището, обяснява, че "ще предоставят на децата време и свобода да изследват това, което искат или ще поискат, в пряк контакт с реалния живот". Учениците ще се обучават сами индивидуално и в собствен ритъм.

Учебното заведение използва опита на Sudbury Valley School, създадено в САЩ преди 50 години. Обучението по системата на Sudbury Valley School се базира на любопитството, желанието и способността на детето да учи самостоятелно, така както иска, в собствения си ритъм, който е подходящ за него. Ключевите за тази система  ценности са мотивация, творчество, свобода, уважение и отговорност.

Има едно условие - да се уважават правилата. Те се определят от "придружителите" и самите учащи на принципа на "пряката демокрация.

Това е вторият в Белгия опит за внедряване на такава педагогическа система след град Гент, уточнява RTBF.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини