От х:

Днес в x:

Депутати предлагат орязване на скрити бонуси за висшите чиновници

Депутатите Петър Славов, Мартин Димитров, Методи Андреев и други техни колеги внасят днес предложение за промени в Закона за администрацията.

Основните цели на новите текстове са да се ограничи произвола на висшия ешелон в администрацията чрез раздаването на скрити бонуси, които надвишават многократно официалните възнаграждения.

Освен това депутатите настояват да спре назначаването на неквалифицирани кадри на ръководни позиции и недекларираното участие в тайни и неформали организации.

Промените засягат всички административни шефове – заместник-министри, председатели на държавни агенции и комисии, изпълнители директори на агенции, ръководители на държавни институции и пр.

Именно затова депутатите записват в закона изрично, че висшите чиновници не могат да получават допълнителни възнаграждения, освен изрично посочените в закон. По този начин се премахва възможността с вътрешни правила да се разписват бонуси под различна форма. Това преустановява съществуващата практика в значителна част то административните структури на държавата.

IСъщо така в проектопромените се предлага да се разпише изрично, че началникът на политическия кабинет, парламентарният секретар, говорителят и съветниците към кабинетите на министрите не могат да получават възнаграждения от участие в бордове и че ще декларират имотното си състояние.

Това изискване в момента съществува за министрите и техните заместници.

Законодателната инициатива на депутатите ще прекрати и назначаването на висши чиновници без трудов опит и познания в сферата, която им се поверява – т. нар. „калинки“.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини