От х:

Днес в x:

Вторият в Ислямска държава е убит при руските въздушни удари

В резултат от операция на руските ВВС в сирийската провинция Алепо са унищожени 40 бойци на Ислямска държава. Сред тях е командирът Абу Мухамад ал Аднани, считан за втория човек в терористичната организация, съобщава в сряда, 31 август Интерфакс, като се позовава на Министерството на отбраната на Русия..

Руското министерство на отбраната заяви също, че на 30 август руският бомбардировач Су-34 е нанесъл удар по бойци на ИД в района Мааратат Умм Хауш.

На 30 август за смъртта на Ал Аднани съобщи Reuters, като се позова на информационните източници на екстремистите.

За Ал Аднани се знаеше, че е на 39 год., родом от горад Биниш в северната част на Сирия За неговата глава Държавният департамент на САЩ дава награда 5 млн. долара. Ал Аднани стана известен като официалния представител на Ислямска държава, който призова мюсюлманите по цял свят да убиват неверниците, където и да ги срещнат. Той беше начело на спецслужбата на ИД "Емни" - структура с много нива, която изпълнява функциите на полиция, разузнаване и отговаря за експорта на тероризъм.

Преди дни стана ясно, че Русия и САЩ са се договорили за съвместни действия при авиоударите над Алепо. В предишно съобщение на световните агенции се казваше, че Ал Аднани е убит при американски въздушен удар.

Според Reuters смъртта на Абу Мохамед ал Аднани лишава Ислямската държава на архитекта на нейните атаки срещу Запада. Един от последните оцелели бойци на Ал Кайда, които първоначално образуват Ислямска държава, ал Аднани се превъща в един от най-влиятелните ѝ лидери. "Това е сериозен удар за морала и пропагандата на групата, защото показва, че срещу най-добрия им лидер е насочена от една ефективна и организирана верига", казва бригаден генерал Яхия Расул,  говорител на командването на съвместните операции на армията на Ирак пред Ройтерс в Багдад..

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини