От х:

Днес в x:

Кои са най-обичаните и най-мразените политици у нас?

    Премиерът Бойко Борисов е с най-високия рейтинг сред политиците у нас. Той е получил одобрението на 46,7% от гласоподавателите и неодобрението на 45,8 на сто от тях. Това сочат данните от социологическо проучване на „Маркет линкс", проведено в средата на август.

    Борисов е следван от лидера ни АБВ и президент на България в периода 2002 - 2012 година Георги Първанов и от настоящия президент Росен Плевнелиев. Относително стабилни позиции има и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

    Резултатите сочат, че Първанов има одобрението на 29,2% от анкетираните, но 60,5% от тях имат негативна оценка за него. „Позициите, които имаше той преди две години, бяха с около 15 пункта на одобрение по-високи“, обясни социологът Добромир Живков пред бТВ.

    АБВ изпадна в политическа изолация и от центъра, и от ляво. Самата личност на Първанов има капацитет да привлече избиратели на президентския вот, но трудно ще спечели изборите, коментира социологът.

    Лидерът на социалистите Корнелия Нинова към момента почти два пъти надхвърля електоралния потенциал на БСП, но недоверието към нея преобладава.

    Лидерите на десните формации страдат от силен негативизъм. Две трети не одобряват Радан Кънев, но 15% имат позитивно отношение, става ясно още от проучването на „Маркет линкс”.

    Лидерът на ДОСТ Лютви Местан е най-неодобряваният политик у нас.

    Според резултатите от изследването, предстоящите избори може би ще доведат до известни рокади във властта. Според избирателите най-важните качества за бъдещия президент на България са да мисли за народа, да е отговорен, честен, патриот и експерт. Ако кандидатът е достатъчно силна и разпознаваема личност и е жена, тя категорично може да бъде избрана.

    Ако парламентарните избори са днес, ГЕРБ би получила подкрепа от 23,7%, БСП – 13,1%, ДПС – 5,4%, ПФ – 5,2%, АБВ – 3,5%, РБ – 3,2%, а „Атака” – 2,4%.

    ГЕРБ като управляваща партия с най-голяма електорална база е доста балансирана като положително и отрицателно отношение. Всички други партии са с превишаващо отрицателно отношение, коментира социологът.

    ДПС е с най-голямо неодобрение - 88,9%, следвани от ДОСТ с 83,8%. От около година сме в по-силна патриотична вълна, която неизбежно дава отражение на нагласите към тези две партии, подчерта Живков.

    Източник: http://fakti.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини