От х:

Днес в x:

Идентифицирха бактериален щам устойчив на колистин и карбапенеми

Антибиотикът Колистин все по-често се използва като последно средство в борбата с карбапенем-резистентните грам-отрицателни инфекции. В същото време обаче по света биват регистрирани случаи на поява на устойчивият на колистин ген mcr-1. Той бе първоначално идентифициран при животни и клинични проби от Китай, а в последствие информация за идентифицирането му бе получена от цял свят. Особено тревожно е разпространението на mcr-1 в карбапенем-резистентните бактерии, защото по този начин се създават изключително устойчиви щамове.

В САЩ засега е бил идентифициран единствено щам на Ешерихия коли, съдържащ mcr-1 и карбапенемния ген blaNDM-5 в проба от урина на пациент, който не е пътувал наскоро извън САЩ. Щамът е бил устойчив на колистин и карбапенеми, но е бил чувствителен към амикацин, азтреонам, гентамицин, нитрофурантоинова тигециклин и триметоприм-сулфаметоксазол.

Това е първият случай в САЩ на поява на бактериален щам устойчив на колистин и карбапенеми, който подчертава значимостта на активните усилия за наблюдение на колистин- и карбапенем резистентните организми.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини