От х:

Днес в x:

Доброволци се включват в ежегодното почистване на националните паркове

Началото на традиционното ежегодно почистване на националните паркове, организирано от „За Земята”, започва oт днес, понеделник, 29-ти август в Национален парк Пирин.

"Ще атакуваме боклука на парк Пирин, като целта е да почистим основните туристически пътеки, да прекратим живота на бунищата покрай хижи и заслони и да оставим чисти и спретнати планини след нас по едни от най-натоварените маршрути", казват организаторите от "За Земята".

Доброволческата инициатива ще продължи цяла седмица и ще обхване периода 29-ти август – 6-ти септември. Първо ще се почисти хижа Безбог, а акцията ще завърши на хижа Пирин седмица по-късно. До този момент регистрирани са над 50 души от цялата страна, част от които ще участват през цялото време, а има и такива, които са само за няколко дни.

Желаещите ще могат да се включат по всяко време в почистването. "Съветваме участниците да си носят палатки, топли чували и топли дрехи, канче, от нас - ръкавици, чували за почистване и вкусна храна", казват от "За земята".

Засега очакваме хубаво време, но съветваме ентусиастите в чистенето да си подготвят и дъждобран, защото все пак сме в планината, а тя е непредвидима, съветват още организаторите. 

Идеята на дългогодишната кампания за почистване е не само да почисти скрития под камъните и между клековете отпадък, но и да събуди едно по-отговорно отношение към планината и природата. Тази година за пръв път инициативата ще се подкрепи и от новосформираната инициатива „Умна раница“, които ще е част от поредното почистване в националните паркове на България.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини