От х:

Днес в x:

Белореченки оценени за многогласово пеене

Изображение 1 от 2

    Професионално жури оцени многогласовото изпълнение на белореченската група при участието им в XI Национален фолклорен фестивал „Богородична стъпка“ в Стара Загора.

    Състави от три населени места в община Първомай взеха участие там – Бяла река, Искра и Градина. Те пяха и танцуваха на две сцени, дали поле за изява на над 4000 българи.

    Наградите бяха присъдени по мнението на жури  в състав: народната певица Калинка Згурова, д-р Наталия Рашкова от Института за фолклор при БАН, доц. д-р Валентина Райчева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, почетният гражданин на Стара Загора и фолклорист акад. Крум Георгиев, фолклорният маестро Димитър Колев –дългогодишен диригент на ансамбъл Загоре и композиторът Кирил Тодоров.

    Особено горди с представянето са белореченки. Те участваха с три песни, изпълнени много гласно и това им донесе една от десетте допълнителни награди „Богородична стъпка“ за майсторско изпълнение. С музикалния ръководител си Димо Димитров те изпълниха родопската песен „Оти ма даде майчинко“, пиринската „Снощи саках да ти дойда“, а квартет представи на 4 гласа Теменуго, теменужке“.

    Светлана Велчева от групата сподели, че всички жени са щастливи защото с това отличие  е възнаграден трудът им и старанието да изпълнят песните на по-високо ниво, да спеят гласовете си и да звучат красиво.

    С много настроение Филиповско хоро изпълниха децата от Искренския танцов състав, водени от Донка Тодорова.

    Във фестивала се включиха и певици от Искра и Танцовия клуб „Евридика“ - Градина.

    Участниците се завърнаха с много настроение и заредени с творческа енергия, попили от атмосферата на събитието и огромния брой съпътстващи прояви.

    Традициите оживяха в Селския двор  „Добра среща“. Посетителите имаха възможност да се насладят на вкусни гюзлеми, Кара  Верлерски качамак, билков чай и ръжено кафе.

    Акцент беше Улицата на занаятите. Бижута, керамика, накити, сувенири, дърворезба и предмети от рециклирана хартия, сухо плъстене на вълна, декупаж , розови продукти  са само част от асортиментите, които бяха демонстрирани на майсторската улица.

    Теодора Кирякова
     

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ам
      Амин
      4 -2
      12:01, 30 авг 2016
      Бог ви е дарил с прекрасни гласове. Бог да ви даде здраве и любов, за да радвате хората с изпълненията си.

    Още новини

    Последни новини