От х:

Днес в x:

Турция връчи ултиматум на Германия за Инджирлик

Ще допуснем германски депутати във военната база „Инджирлик” само ако правителството в Берлин се дистанцира от решението на Бундестага за признаване на арменския геноцид.


Това е позицията на Анкара, според немското издание Der Spiegel. От юни т.г. Германия се опитва да изпрати свои представители в базата, откъдето летят немски самолети за удари срещу „Ислямска държава” в Сирия. В базата са разположени и други части на Бундесвера. В момента те са изолирани, както и американските пилоти и инженери.

Гурманският министър по европейските въпроси Михаел Рот се опита да смегчи тона, като припомни, че в резолюцията на Бундестага се признава, че Гарманската държава като партньор на Константинопол също има вина за избиването на арменци.

Анкара обаче не признава този жест за достатъчен. Турция е категорична, че ще приеме единствено официално изявление на Ангела Меркел и официална позиция на външното министерство на Германия. Дотогава германските военни ще бъдат без връзка с родината и родни политици в базата „Инджерлик”. Меркел пък обяви, че може да изтегли своите офицери и специалисти от базата, което би било огромен скандал между две натовски държави.

Източник: http://frognews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини