От х:

Днес в x:

Откриха паметник на 8 загинали граничари в Малко градище

Чешма и паметна плоча с имената на осемте войници от 13 Граничен отряд – гр. Любимец, загинали при отбрана на границите на Р. България бе открит вчера в с. Малко градище, съобщават от общината в Любимец. Церемонията бе и в чест на 70-годишнината от създаването на Гранични войски, която се отбелязва на 27 август.

Cтpoитeлcтвoтo нa чeшмaтa e пo идeя нa Общинcĸaта opгaнизaция нa Cъюзa нa oфицepитe и cepжaнтитe oт peзepвa в гр. Свиленград, но тя бе изцяло подкрепена и финансирана с лични средства от кмета на Любимец Анастас Анастасов, уточняват от администрацията.

На тържественото откриване присъстваха ръководния екип на община Любимец, кметът на селото Татяна Топалова, членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва от гр. Свиленград и Любимец, представители от Граничния форум „Граничарите на България“, жители и гости на селото.

Полковник Атанас Атанасов, председател на Общинския съвет на СОСЗР в Свиленград разказа за създаването и функциите на Гранични войски, за бандитските години при охраняването на държавната граница и за смелостта и жертвоготовността на граничарите. Той сподели още, че не случайно е избрано паметната плоча да се постави на чешма с течаща вода. „Причината е, че водата е живот, а с поставянето на паметния знак имената на младите момчета ще бъдат вечно живи“. След това той и кметът на Любимец официално откриха мемориала.

Кметът Анастас Анастасов изказа благодарност към всички присъстващи за проявената почит към загиналите млади момчета. „Този паметен знак ще бъде символ на нашата признателност към онова героично поколение, дало живота си за родината. Ще ни напомня за славното минало, за великите дела и че граничарите са се водили единствено и само от неприкосновеността на държавната граница. Това е било  въпрос на чест и дълг за всеки един от тях“.

В памет на загиналите войни всички присъстващи почетоха паметта на героите с едноминутно мълчание и свеждане на глави, след което поднесох венци и цветя.

Чeшмaтa  ce нaмиpa  нeпocpeдcтвeнo след изхода нa c. М. градище пo пътя за Cивa peĸa. Ha лицeвaтa чacт e мoнтиpaнa мраморна  плoчa, c изпиcaните имeнa нa 8-тe гepoйcĸи зaгинaли гpaничapи: мл. сержант Иван Миладинов, редник Иван Панов, редник Кирил Богданов, редник Михаил Михайлов, ефр. Георги Иванов (Пирдопски), мл. серж. Асен Илиев, р-к Георги Стоименов, р-к Стоил Косовски.

Oт двeтe cтpaни нa чешмата пocтaвeни гpaнични пиpaмиди, a нaд тяx ce вee нaциoнaлният флaг, издигнaт нa 6-мeтpoв пилoн. В близост за засадени кипариси и са монтирани пейки.

Теренът около чешмата ще продължи да се облагородява, уверяват от общината.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Ни
    никога повече комунизъм
    8 -10
    11:12, 28 авг 2016
    На 29 април 1948 г. въоръжен отряд, включващ войници от граничния участък в Свиленград и милиционери  е направил засада в местността Кандамуновия кладенец в землището на село Сива река. Там е заловена група от 20-на човека, сред които и 12-годишни деца — ученици от местната гимназия. Групата предварително е организирана от провокатори на Държавна сигурност и всички бегълци са разстреляни за назидание на населението .... Гробовете на убитите не са известни..........Жертвите и близките им заслужават много повече ......
    • Пе
      Петев
      5 -7
      19:15, 28 авг 2016
      На всички полу-маймуни,отбелязващи с минус коментара ,явно им харесва комунистиески изроди да избиват цели семейства заедно с децата им,само защото искат да напуснат окупирана от съветските орки държава ,в която властта принадлежи (не по волята на народа) на партизанска банда убийци.
  • 2
    Чо
    Чоков
    4 -5
    13:00, 28 авг 2016
    Тия лични пари на кмета да не са от ония от килима ето ги беше забравил?
  • 3
    Ис
    Историка
    12 0
    13:05, 28 авг 2016
    Отбраната на границите ни - тепърва предстои. Вечна слава на тези, които и до сега са го правили - в близката и по-далечна история на България!
  • 4
    Гр
    граничар
    2 -1
    22:39, 28 авг 2016
    Вечна слава на героите. Поклон.
  • 5
    Го
    гост
    3 -1
    00:51, 29 авг 2016
    Тия не пазиха ли хората да не би случайно да избягат от "народната република" и да се окажат свободни граждани на света? Защитиха България от нападение ли, че да се вдигат паметници??? През 2016 година още май не можем да осъзнаем че комунизма за 50 години ни унищожи като народ и всички милиционери и шапкари са били част от това зло.
Последни новини