От х:

Днес в x:

Германия помага да пазим границата с Турция. Вестниците в неделя

Посещението на премиера Борисов в Германия е водеща тема за всекидневниците.  

„Германия ще съдейства България да получи допълнителна подкрепа за охраната на границите ни. Това стана ясно от разговорите на премиера Бойко Борисов с германския канцлер Ангела Меркел, съобщи Би Ти Ви. На срещата за уточняване на позициите за мигрантската криза присъстваха и правителствените ръководители на Австрия, Хърватия и Словения. Борисов е имал и разговор на четири очи с Меркел. Срещите бяха при закрити врата за медиите. След разговорите е станало ясно, че в бежанската криза София е с Берлин и Брюксел, но не и срещу Анкара. "Ще защитавам българската позиция, според която е необходимо общоевропейско решение и проява на истинска солидарност между държавите в Европа за разрешаването на проблема единствено с воля и решителност от страна на ЕС и добра координация с Турция, ще се справим успешно с този проблем. Заставам зад европейското единство и защита на суверените на държавите ни", написа Борисов във фейсбук преди началото на срещата. В петък българският премиер бе в Анкара, където се ангажира да предаде посланието на турската страна на европейските лидери - ако визите за пътуване на турски граждани в шенгенското пространство не паднат, пред октомври Анкара ще спре да връща мигранти...” – в. „Дневник”.

„Да бъде увеличено финансирането за осигуряване на добра охрана на границата между България и Турция. Такива гаранции е получил българският премиер Бойко Борисов след срещата си с германския канцлер Ангела Меркел, канцлера на Австрия Кристиан Керн и премиерите на Словения и Хърватия Миро Черар и Тихомир Орешкович в лятната резиденция на германското правителство в Мезеберг, на 70 км от Берлин. В разговорите не са обсъждани конкретни суми, но всички участници са се съгласили, че външните граници се нуждаят от укрепване, за да се намали опасността от нова бежанска вълна. България иска да бъде приравнена до Италия и Гърция, когато става дума за европейска солидарност при защитата на външната граница. София има нужда от техническа подкрепа под формата на патрулиращи лодки и хеликоптери, както и подсилване с хора на граничната защита, за което ще разчита на Фронтекс, но и на финансовата помощ от ЕС...” – в. „24 часа”.

„В рамките на среща с германския канцлер Ангела Меркел и правителствените ръководители на Австрия, Хърватия и Словения Бойко Борисов е имал кратка среща на четири очи с Меркел. На този разговор той е изложил опасенията на България от бежански поток и е получил уверения за подкрепа, предаде БТВ. В бежанската криза София е с Берлин и Брюксел, но не и срещу Анкара, стана ясно след края на двучасовата срещу между правителствените ръководители. По време на работния обяд на една маса седнаха лидери на няколко държави от ЕС с различни позиции, но намериха общ език. Разговорите бяха при закрити врата за медиите. Горещата тема отново бе  бежанската криза и общата европейска политика към Турция. Преди началото на срещите българският премиер публикува в социалната мрежа своята позиция. „Ще защитавам българската позиция, според която е необходимо общоевропейско решение и проява на истинска солидарност между държавите в Европа за разрешаването на проблема…единствено с воля и решителност от страна на ЕС и добра координация с Турция, ще се справим успешно с този проблем. Заставам зад европейското единство и защита на суверените на държавите ни“, написа българският премиер в социалната мрежа. Премиерът Борисов е информирал колегите си за разговорите в Турция. Страната ни настоява за поддържане на тесен диалог с Анкара, за да не се стигне до нова бежанска вълна към Европа, където България е първа приемна страна...” – в. „Труд”.

„Оставяте ни сами, обяви премиерът Бойко Борисов по време на петстранната среща в Берлин, чийто домакин бе Ангела Меркел. На нея присъстваха още министър-председателите на Хърватия и Словения, както и канцлерът на Австрия Кристиан Керн. Борисов разкритикува позицията на Керн, че трябва незабавно да бъде прекратено споразумението за бежанците с Анкара. И предупреди, че Турция повече няма да спира никой, ако това се случи. "Липсва солидарност в някои партньори от ЕС", обяви Борисов в Берлин. Той получи подкрепа от колегите си от Хърватия и Словения. Тихомир Орешкович и Мирослав Церар също се страхуват, че бежанският поток може да се увеличи, ако споразумението бъде отхвърлено. Борисов поиска от Меркел: Солидарност от ЕС и координация с Турция за бежанците...” – в. „Сатндарт”.

„В коментар за "Дойче веле" германският дипломат Клаус Шрамайер отправя остри критики срещу българския премиер. "Във връзка с интервюто на Борисов за "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" мога да кажа само това: От встъпването си в длъжност през 2009 година той имаше на разположение седем години, за да приведе в ред държавата си. Ако това се беше случило, нямаше да е необходимо сега да изпада в унизителната поза на молител. И сега щеше да разполага с армия, която да заслужава това име, с правосъдие, което не се поддава на външни влияния, с икономика, която да му осигурява необходимите данъци, както и с уважение, каквото едва ли би имал друг премиер на Балканите", коментира Шрамайер, който през 1990-те беше заместник-посланик на Германия в София. "Жалко - и за България, и за нас - че той пропусна този шанс. Кой, ако не той, би могъл на базата на опита, способностите и популярността си в България, да се справи с тъмните сили, които пречат на процъфтяването на страната? Защо Борисов не залага на гражданското общество, на реформаторските сили и на българите, които олицетворяват най-добрите традиции на страната?", пита риторично дипломатът. Според него "все още не е много късно! Борисов би могъл да почерпи от опита на балтийските държави, Полша и други страни. В крайна сметка вината за всичко не може вечно да бъде приписвана на турското робство." "Аз добре разбирам Борисов. Но на фона на тлеещата туркофобия на българите смятам, че се впуска в опасна посока точно преди изборите. След като ние не желаем или не сме способни да защитаваме българската граница, той обаче явно няма друг избор – включително и заради абсурдното Дъблинско споразумение. В същото време Борисов ще тръгне по един твърде опасен път, ако продължава да се раздалечава от ЕС. Още екстрадирането на Бююк в Турция представляваше грубо правно нарушение. А ако спрат да пристигат европейските пари – как ли ще живеят тогава България и нейните олигарси? Остава неясно и това дали по този начин Борисов ще успее да си „купи” трайното благоразположение на Ердоган. Във всеки случай българският премиер вече ще може да бъде изнудван по-лесно. Не бих искал да съм на негово място, казва в заключение германският дипломат и добавя: В края на краищата Борисов вече би две последователни дузпи и вкара един гол. Дали ще успее да стори същото и във външната политика?" , разсъждава дипломатът в интервю на Александър Андреев.” – в. „Сега”.

Неделните вестници информират и за предаването на Мурад Хамид на Франция.

„България върна на Франция зетя на атентатор от "Шарли Ебдо” България върна на Франция Мурад Хамид. Той беше заловен у нас по подозрение в тероризъм и впоследствие бългаският съд разреши екстрадицията му, предаде Дарик. Хамид е зет на един от нападателите в редакцията на френския сатиричен вестник „Шарли Ебдо". Френската телевизия iTeleр, цитирана от РИА-Новости, посочва, че роднината на братята Куаши е бил успешно екстрадиран от България на френска земя в петък вечерта. По данни на медията Хамид е кацнал на парижкото летище „Роаси" около 20:00 ч. местно време.” – в. „Сега”.

„Мурад Хамид, който е близък на един от атентаторите срещу френското списание "Шарли Ебдо" от началото на 2015 г., беше предаден на Франция по разследване за тероризъм, съобщи Би Ти Ви, като цитира itele.fr. По данни на медиата Хамид е кацнал на парижкото летище "Роаси" в петък в 19 ч. местно време и е бил предаден прокуратурата в Париж. Решението за екстрадирането му беше взето на 16 август от Софийския градски съд въз основа на европейска заповед за арест. Самият Хамид пожела незабавно да бъде върнат във Франция. Той вече има 10-годишна забрана да влиза в България. Екстрадицията на Хамид беше поискана от Франция заради данни, че е свързан с терористична дейност. В Европейската заповед за арест е посочено, че има информация Хамид да е участвал в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове. Според разследващите във Франция, той е искал да се присъедини към "Ислямска държава" в Иран или Сирия. Освен това Хамид е влизал в сайтове с джихадиско съдържание. В момента е студент, неженен и неосъждан. Хамид пристига в България на 26 юли с влак от Франция през Сърбия. Пред граничните власти е посочил като цел на пътуването си едноседмична почивка. Два дни по-късно безпроблемно преминал и границата с Турция през ГКПП "Капитан Андреево". На 29 юли обаче властите в Турция го връщат в България, тъй като Хамид имал 5-годишна забрана да влиза в страната.” – в. „Дневник”.

Президентските избори отново са във фокуса на всекидневниците.

„На президентските избори ДПС с единството си ще каже „не” на ненормалността в политиката”, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в Мадан, където присъства на празника на общината, съобщи Нова тв. „Нормалността изключва управлението на самоцелни коалиции, като управляващата днес, тъй като в нея участват откровено фашистки формации”, коментира Карадайъ. Кметът на Мадан Фахри Моллайсенов поздрави миньорите по случай празника, като подчерта, че отговорността на ръководството на общината е насочена към разширяването на социалните и здравните услуги, подобряването на инфраструктурата, както и запазването и възстановяването на културните и спортни традиции в общината.” – в. „24 часа”.

„На президентските избори ДПС с единството си ще каже "не" на ненормалността в политиката. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в Мадан, където присъства на празника на общината снощи. Общини като Мадан, като Рудозем, които са управлявани от представители на ДПС са модел за добра политика, подчерта лидерът. Нормалността, която я има тук, трябва да бъде пренесена на национално ниво. Тя обаче изключва управлението на самоцелни коалиции, като управляващата днес, тъй като в нея участват откровено фашистки, по оценка на Съвета на Европа, формации, коментира Карадайъ. Кметът на Мадан Фахри Моллайсенов поздрави миньорите по случай празника, като подчерта, че отговорността на ръководството на общината е насочена към разширяването на социалните и здравните услуги, подобряването на инфраструктурата, както и запазването и възстановяването на културните и спортни традиции в общината, съобщиха от пресцентъра на ДПС...” – в. „Стандарт”.

„Политическа партия ДОСТ ще се регистрира в Централната избирателна комисия за участие в предстоящите президентски избори, съобщи в Кърджали нейният лидер Лютви Местан, предаде БНР. Засега не е ясно дали формацията ще издигне свои кандидати или ще подкрепи друга номинация. Тя трябва да отговаря на критериите за твърда евроантлантическа насоченост и европейско развитие на страната. Самият Лютви Местан отхвърли възможността да се кандидатира за президентската надпревара.” – в. „Труд”.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини