От х:

Днес в x:

Разкриха тайната на любовта към кафето

Учените са определили гена, от който зависи употребата на кафе. Хората, които носят вариант на този ген, с хубавото име PDSS2, пият значително по-малко кафе. За откритието съобщава Scientific Reports.

Генен анализ бил извършен на хората от малко селце в южна Италия, като били обработени данните на 340 дущи. Още 843 души от шест села от североизточна Италия участвали в изследването. Всички те трябвало да кажат колко чаши кафе пият на ден. Носителите на един от вариантите на гена PDSS2 пиели средно по една чаша на ден по-малко от хората, които нямат този ген.

Учените смятат, че този ген намалява способността на клетките да разграждат кофеина, вследствие на което той остава по-дълго в организма. Следователно носителите на гена нямат нужда от следваща порция кафе дълго време.

Аналогични резултати показало изследване на 1731 души в Холандия.

Геномът на самото кафеено дърво е известен от 2014 год. и учените са наясно с произхода на тези гени в него, които кодират най-популярното психотропно средство на планетата - кофеина. Тези гени в кафето са различни от чая и какаото, следователно не идват от общия прародител на трите растения.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини