От х:

Днес в x:

Проф. Джомерт: Готова съм да умра, но няма да избягам от Турция

Изображение 1 от 2

    Проф. Мехтап Джомерт е сред 14-те художници, участващи в пленера „Топлата вода“ който се провежда в Минерални бани. Тя е родена в Одрин. До 1978 година е била директор на държавната художествена галерия в Одрин. След това до 1995 г. е преподавател по изобразително изкуство в Тракийския университет в Одрин. От 2005 година е пенсионер, има собствено ателие, в което продължава да посвещава ученици и студенти в тайните на стенописа и декорацията. Нейни стенописи украсяват част от стена в комплекса на прочутата джамия “Селимие” в Одрин.

    Проф. Джомерт, харесва ли ви в Минерални бани?

    О, направо се влюбих в това място. Много ми харесва. Спомних си детските години.

    Погледите на много хора по света са насочени към ставащото в Турция. Какво се случва там? Каква е оценката ви за последните събития?

    В момента в Турция е ужасно. Цари хаос. Всички са много разтревожени. Опитват се да съсипят Турция.

    Кой се опитва да я съсипе? Ердоган ли? Или авторите на опита за преврат?

    Великите сили. Америка, Англия, Франция, Русия. Те обичат да воюват. Вижте само колко оръжие се продава по света. Те искат да разделят хората. Шиити срещу сунити, турци срещу кюрди. Великите сили използват Турция в игрите си, за своите собствени интереси. Ердоган се опитва да се противопостави на това. Да се дистанцира от техните игри.

    Но налага свирепа диктатура. Творците са свободолюбиви хора, вие одобрявате ли неговите методи и саморазправата с противниците?

    Не харесвам много неща в президента Ердоган. Но има и неща, които одобрявам. Вижте, Великите сили насила се опитват да го направят диктатор. Със своите интриги и тайни игри. За да им се противопостави, той е принуден да използва методи, които очевидно не са приемливи. Но, ако си спомняте, той се извини на народа, че го е призовал да спре танковете в нощта на опита за преврат.   

    Но прокарва проислямистка политика. Връща Турция векове назад с превръщането на религията в държавна политика.

    Да, има такова нещо. В религиозно отношение Ердоган е като католиците, силно привързан към религията. Ядосвам се на това. Но дори неговите политически противници го подкрепиха при опита за преврат. Ние сме патриоти. Обичаме си държавата.

    Но ако продължава така, в Турция може да се върнат фереджетата, както е било преди векове.

    Не, не, това е абсурд. Аз съм мюсюлманка, но не се покривам, както виждате. Това няма как да стане. Не харесвам ислямизма, светска личност съм, но религията си има и положителните страни.

    Вижте, имам усещането, че в последно време новините за Турция по света са силно преувеличени, да не кажа манипулирани. Нещата не са толкова прости. Фереджетата, бурките и изобщо всички ислямистки неща са дело на фанатиците, каквито ги има във всяка религия. Много голяма част от турците са светски настроени, като мен. Никой няма да позволи връщане към миналото.

    Не знам дали новините за Турция са манипулирани, но режимът на Ердоган хвърли в затвора 80 000 души, сред които журналисти, съдии, дори университетски преподаватели като Вас.

    Да, стигаме до въпроса за Гюлен. Повечето от тях са негови привърженици. Имайте предвид, че зад Гюлен стои масонството. Неговите училища са в 140 страни по света. Знаете ли, че много от директорите на училищата на Гюлен са със средно и дори основно образование. Как човек с основно образование ръководи колеж? И това продължава вече десетилетия. Затова казвам, че новините за Турция са силно преувеличени или манипулирани.

    Да, но новините в самата Турция пък са цензурирани безмилостно.

    И това е вярно. В  момента има невероятна цензура в Турция. Но пък и обстоятелствата са критични.

    Вие, хората на изкуството, как приемате това?

    Аз, а и повечето ми приятели и колеги, се въздържаме от публична позиция, предвид това, че не може да се вярва на медиите. Само наблюдаваме какво се случва. Честно казано, обективна преценка може да се направи едва след като нещата се поуспокоят.

    Не казахте една лоша дума за Ердоган. В България обругаването на президента е нещо като национален спорт. Страхувате ли се да кажете мнението си?

    Не се страхувам. Готова съм да умра, но няма да избягам от Турция. Положението наистина е критично, но няма друга Турция.

    Интервю на Тодор Кръшков

       

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Хм
      хм
      7 -1
      09:58, 27 авг 2016
      странно, ние май не разбираме турците и тяхната позиция
    • 2
      Виновно е международното положение и вътрешните врагове. Това е извинението за всяка диктатура или тоталитарен режим. Жалко, но ако Ердоган по някакъв начин не се оттегли или не бъде оттеглен от властта Турция не я очаква добра съдба. Поздравления за г-н Кръшков за доброто интервю.
    • 3
      Ту
      Тулов
      3 -6
      18:38, 27 авг 2016
      Май май се е оглеждала за имотче в Минерални бани, с помощта на кмета... Така се чу...
    Последни новини