От х:

Днес в x:

НЗОК готви доклад до Москов за странни неща с онколекарствата

Нарушения при лечението на онкоболните са регистрирали при проверки в страната от Националната здравно-осигурителна каса.

НЗОК подготвя доклад, който ще бъде предаден на министъра на здравеопазването Петър Москов, стана ясно от думите подуправителя на Здравната каса Иванка Кръстева, цитирана от БНР.

Проверките са започнали след сигнали от онкоболни, че за тях не достигат лекарства.

Едното нарушение, направило впечатление на здравните инспектори, е разминаването в цените на препарати и в тяхното количество. Има лечебни заведения, където един и същи продукт е закупен с разлика от 34 процента от цената.

От Касата са констатирали и друго отклонение – при 5% спад на онкоболните, се отчита 26% ръст на онколекарствата и то без да са влезли новите молекули за изследвания период, посочи Кръстева.

Тя припомня, че като обществена институция НЗОК е длъжна да заплати всеки милилитър вложен химиотерапевт. Той обаче се изчислява на база на декларирана от лечебното заведение цена.

Според подуправителя на Здравната каса няма намаляване на парите за онкология.

Такива обвинения бяха отправени от страна онколекари, които в началото на седмицата алармираха, че няма да могат да поемат лечението на пациенти. 

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини