От х:

Днес в x:

Опашки за скъпи дърва в Хасково, правят списъци с чакащи

    Списъци с чакащи има почти навсякъде в борсите и складовете за доставка на дърва за огрев в Хасково. Високите цени на твърдото гориво се запазиха вече цяла година и тонът масово се продава за 150 лева. На отделни места може да се намери с около 5, дори 10 лева по-евтино. Цените са сравнително високи за сезона, коментираха хасковлии, които припомниха, че преди две години дървесината за огрев в някои складове се бе сринала до 100 лева на тон, а най-скъпите бяха по 120. Сега обаче спад няма и въпреки високите цени хората масово се запасяват за зимата, а в някои складове дори са затрупани от поръчки и едва смогват с доставките. Заради това понякога се налага клиентите да чакат два-три дни, та и седмица даже, каза търговец, който отказа да бъде цитиран и сниман. Забавянето се получавало и заради капацитета на склада, който не може да експедира повече от 15, пряко сили до 20 тона на ден.

    Не такова е положението в други складове в града. „Нямаме проблем с доставката на дърва. Заявките се изпълняват на деня“, каза Радомир Владев, от друг склад за дървесина.

    От бранша обясниха, че цените на дървата се влияят от износа за Гърция. Оттам заявиха още, че цената тази година не е висока, толкова вървели дървата и през лятото на 2013 г. Освен това в съседно Кърджали тонът се продавал за 180 лева, а в Харманли – 165 лева.

    Запознати посочват, че има и по-евтин начин за снабдяване с дърва (виж снимките), чрез който се облагодетелства голяма част от хасковското население, предимно с по-тъмен цвят на кожата. Ако обаче нарушителите бъдат спипани, дървата ще излязат доста по-солено, тъй като санкциите са високи. Отделен е въпросът, че повече актове остават само на хартия, защото дори и някой от тях да бъде глобен, няма да си плати за нарушението, тъй като няма имущества на свое име и държавните служби няма какво да отнемат.

    В складовете се предлагат още брикети за 260 лева на тон, въглища донбас – 350 лева и пелети – 380 лева.

    Ива Иванова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Въ
      Възмутен
      36 -1
      17:50, 26 авг 2016
      на тези с тъмната кожа няма какво да отнемат, а ако беше българин ще му вземете всичко и ще го оставите на улицата мама ви мръсна.
    • 2
      Ва
      Василев
      21 -1
      18:06, 26 авг 2016
      Нека проверят борсата под родилното- работят циганета на по 13-14г.,а представящата се за собственичка от Пловдив предлага техни чувалчета пълни с дърва за по 7лв. Питайки я колко тежи чувалчето заявява,че не са го теглили, а така решили.Пълен майтап.
    Последни новини