От х:

Днес в x:

Адвокат от Хасково пребори ВСС, промени Закона за съдебната власт

Тодор Ташев от хасковската адвокатска колегия успя да се пребори с Висшия съдебен съвет и да прокара промени в Закона за съдебната власт. Според последните промени, влезли в сила преди дни, съдилищата в страната ще възлагат вземанията си на агенцията по приходите и на държавните съдебни изпълнители.

Haskovo.net припомня, че през зимата избухна скандал след полусекретни указания на Висшия съдебен съвет, които задължаваха шефовете на съдилища в страната да възлагат публичните вземания на частни съдебни изпълнители. За целта ВСС бе сключил рамково споразумение с Камарата на частните съдебни изпълнители.

Последваха възражения от страна на някои съдебни шефове. Извън юридическите спорове и терминологии обаче ставаше ясно, че таксите на частниците натоварват неимоверно дължимите суми. Така стана възможно за глоба от 5 лева длъжникът да трябва да плати над 120 лв. а глоби от 100 или 200 лева пък да набъбнат до над 1000 лв.

От Висшия съдебен съвет тогава обясниха, че още по времето на финансовия министър Симеон Дянков данъчните и държавните съдебни изпълнители са престанали да събират вземания на съдебната власт и така са се натрупали несъбрани дългове за над 800 000 лв., а за много от тях е изтекла давността.

Тодор Ташев бе изпратил юридически обосновани възражения срещу този акт на ВСС до Народното събрание и няколко месеца по-късно те бяха възприети и законът бе променен. В кампанията се включи и омбудсманът Мая Манолова, която също сметна, че тази практика ощетява гражданите и обоснова становището си.

Тодор Кръшков  

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

  • 1
    Sa
    sanirane
    15 -51
    08:03, 26 авг 2016
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 2
    Реклама или не, този адвокат защити най - бедната част от българите, тоест 70% от българите, от башибозушкия грабеж осъществяван от частните съдебни изпълнители. Дай Боже повече такива българи.
  • 3
    12
    123
    49 -4
    11:27, 26 авг 2016
    Браво!Това се казва адвокат!
    • 32
      321
      9 -7
      15:54, 26 авг 2016
      Дано не се случи да те защитава.Не се знае до къде може да стигне новаторството и само изявата.
  • 4
    Бл
    Благой Бошнаков
    44 -4
    11:34, 26 авг 2016
    Браво, Тошко ! Само така, с рогата напред, срещу самозабравилите се управници!
  • 5
    Ел
    Ели
    8 -8
    21:27, 26 авг 2016
    Този адвокат има ли спечелени дела, бе? Баща му дължи 20 000 на община- Димитровград, а тоя пише, за да прави реклама! И поправките не са благодарение на него, а на шефовете на съдилища в района. Той писа след тях и сега- благодарение на него, как не! Тоше, само толкова ли можеш?
    • Ст
      странен коментар
      5 -2
      23:16, 26 авг 2016
      странен коментар от странен човек . дали не си някой от наказаните съдии или друг които е разкрит от него и озаптен. Кой съдия е писал нещо само се обясняваха че нямат коментар за това , че дават на чси хората .
  • 6
    33
    333
    5 0
    08:19, 27 авг 2016
    Когато се каже за адвокат, съдии и ЧСИ се сещаш за обирджии. Поредните игри. Има една адвокатка от Хасково, Пожарлиева. Докато има да взема пари е с теб, след това като вземе парите, е неоткриваема. Безотговорна. Няма закон с който да им се търси отговорност за пропуснати ползи и си играят с хората. Депутатите са безотговорни, че гласуват по този начин законите. Всички други закони има разпоредби с наказания, но законите свързани с юристите са без наказания. Само морално наказание от адвокатската колегия.
  • 7
    Ел
    Ели
    4 -5
    08:38, 27 авг 2016
    Нито съм странен човек , нито коментара е странен! Не съм и юрист! Загубих дело с този адвокат, който е меко казано аморален- взе пари, обеща 100 процента гаранция и айде, после - не съм виновен. Не ме уведоми и за такса от 10 лв, която после стана 140. Ужас просто! Не му вярвайте!
  • 8
    Дж
    Джери
    8 -3
    10:30, 27 авг 2016
    Не познавам момчето и не мога да го коментирам, но познавах много добре бащата.Беше истински ерудиран юрист. Само като пример ще дам следния случай: През 1989г. когато тогавашния секретар на общинския народен съвет , няма да споменавам името , но също завършил юридическо образование и по-късно известен адвокат, нареди да събарят къщите в квартал Хисар на изселващите се хасковки турци, Ташев - баща, лично предупреди секретаря, че това което върши е равносилно на престъпление срещу човечеството и не подлежи на давност , подобно на престъпленията на нацистите през втората световна война. Казваше му че има международни конвенции , които България е подписала и един ден ще застане на подсъдимата скамейка на международен съд.И това забележете преди да стане дворцовия преврат на 10.11.1989 г. После хората , които се различават от "овцете - електорат" видяха какво стана. Години наред , хасковските социалисти правеха Д.В. депутат за да го спасят от затвора. Така , че бащата Ташев беше един наистина силен и независим юрист. Ех имаше някои слабости, но те са характерни за всеки "мъж с южняшки темперамент", пък и според мен по-добре да си като Клинтън със скандала Люински , отколкото като Берлински кмет със сандалното признание , което направи на Гей - парада в Берлин. Бог да пази добрите хора защото с всеки изминат ден стават все по- малко.
    • Ис
      Историк
      8 -2
      21:17, 27 авг 2016
      Старият Ташев му беше дядо.Светла му памет.Този няма нищо общо с него.
Последни новини