От х:

Днес в x:

Дясната ръка на Тръмп подаде оставка след скандал

Пол Манафорд, ръководителят на президентската кампания на Доналд Тръмп, който попадна в разследване на украинско разследване за корупция, подаде оставка в петък

Оставката бе обявена 48 часа след като Тръмп реорганизира ръководството на предизборния си щаб.

Тогава Манафорт запази позицията си на директор на кампанията, но ролята му стана второстепенна след назначаването на Келиан Конуей за мениджър на кампанията и на Стивън Банън за неин изпълнителен директор.

"Тази сутрин Пол Манафорт ми връчи оставката си и аз я приех. Много съм му признателен за чудесната работа да станем това, което сме днес, и особено за работата, която свърши за да ни преведе в процедурата с конгреса и делегатите", заяви в комюнике Тръмп. 
"Пол е истински професионалист и му желая възможно най-голям успех", добави републиканският кандидат.

Вчера Асошиейтед прес съобщи, че фирма на Манафорт е дирижирала тайна лобистка операция на Вашингтон в полза на бившата управляваща украинска Партия на регионите. Манафорт и заместникът му Рик Гейтс не декларирали публично, че представляват чуждестранни лидери или партии, както изисква федерален закон за лобирането.

АП съобщи, че поверителни имейли от фирмата на Манафорт противоречат на твърденията му, че никога не е лобирал в полза на висши украински политици в САЩ. Имейли между Рик Гейтс и лобистката фирма "Мъркюри" показали, че фирмата на Манафорт пряко е ръководила лобистката операция в полза на Партия на регионите.

Украинското Национално бюро за борба с корупцията  публикува днес написан на ръкасчетоводен опис от 19 страници с подробности за плащания в брой за общо 12,7 милиона долара, извършени от висши украински политици в полза на Манафорт. То обаче подчерта, че не може да докаже дали Манафорт на практика е получил парите, тъй като срещу сумите са се подписали други хора, включително виден депутат от Партията на регионите.

Манафорт отрича да е получавал тези пари

Написана на ръка бележка изброява в колона за какво са били използвани платените суми, например: "Плащания за услуги на Манафорт", "плащане по договор за Манафорт" за времето между ноември 2011 и октомври 2012 г.

През 2012 г. Манафорт и неговият бизнес партньор Рик Гейтс - друг висш стратег на кампанията на Тръмп - работили за партията на тогавашния украински президент Виктор Янукович. 

Според АП, която се позовава на получени от нея имейли, фирмата на Манафорт пряко организирала тайна лобистка операция на Вашингтон от името на Партията на регионите, опитвайки се да повлияе на американското обществено мнение в полза на проруското украинско правителство. 

Лобирането включвало и опити да се осигурят положителни публикации за украински висши представители в медии като "Ню Йорк таймс", "Уолстрийт джърнъл" и Асошиейтед прес. 

Друга цел била да се намали съпричастността сред американската общественост към намиращата се тогава в затвора съперничка на Янукович Юлия Тимошенко

По това време европейски и американски лидери призоваваха украинските власти да я освободят. Пряко запознати с работата на Гейтс казали пред АП, че в периода, когато Гейтс иМанафорт са консултирали партията на Янукович, Гейтс е помагал на подкрепящата Янукович организация с идеална цел Европейски център за модерна Украйна (ЕЦМУ), която наела вашингтонските лобистки фирми "Подеста груп" и "Мъркюри".

Двама съоснователи на ЕЦМУ - Евхен Гелер и Виталий Калюжни, и двамата - бивши членове на парламента - фигурират в публикуваните документи като получатели на средства от името на Манафорт.

Бившият разследващ журналист и настоящ депутат Серхий Лешченко  каза, че Манафорт е работил в Украйна няколко години и данните в счетоводните описи са единственото обяснение за това как може да му е било плащано.

Лешченко каза също, че Манафорт е продължил да работи в Украйна и след като Янукович избяга от страната и на власт дойде ново, проевропейско правителство, и че той е консултирал Партията на регионите за парламентарните избори през 2014 г. и е посетил Украйна няколко пъти миналата година. 

Пол Манафорт - стратег и довереник на президенти

В американската политика 67-годишният Манафорт е известен като изключителен републикански стратег, който през 70-те и 80-те години е работил за предизборните кампании на Джералд Форд и Роналд Рейгън, а след това е бил съветник на Джордж Буш баща през 1988 г. и на Боб Доул през 1996 г. Той е отговарял за републиканския партиен конгрес, на който бе издигната кандидатурата на Боб Доул, победен впоследствие от Бил Клинтън. След 20 години отсъствие Доналд Тръмп се обърна към него в края на март. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини