От х:

Днес в x:

Бърза процедура за трафиканта на цигари от Горски извор

Районна прокуратура-Димитровград води бързо производство срещу заловения през миналата седмица с натъпкан до тавана бус с незаконни цигари Тихомир О. 50-годишният трафикант е привлечен като обвиняем за държане на акцизни стоки без бандерол.

На 11 август той беше спипан при втори опит да бъде уличен от властите.

Пет години по-рано Тихомир се измъкна по терлички от съд, след като беше заловен с 40 кашона незаконни цигари. Тогава обаче негов авер пое отговорността за трафика.

Този път обаче среднощната полицейска акция миналия вторник го“закова“ с неоспорими доказателства след като в Ситроена му, спрян за проверка край с. Горски Извор, в багажника на колата бяха преброени 19 мастербокса или 9 500 кутии цигари без акцизен бандерол.

По делото е била назначена стоково-оценъчна експертиза, според която стойността на цигарите е в размер на 71 250 лева. 

От началото на годината досега Районна прокуратура-Димитровград е образувала общо 17 досъдебни производства за държане на акцизни стоки без бандерол, като за последния месец те са четири.  

Междувременно ловът на незаконни попироси продължава и на южния вход на държавата.

От Митница Свиленград съобщиха за спипан на пункта Капитан Андреево снощи турски автобус с тайници пълни с контрабандни цигари.

Автобусът пътувал към Косово, а шофьорът и всички пътници в него заявили, че не носят нищо за деклариране. Превозното средство обаче е селектирано за щателна митническа проверка, при която митническите служители открили тайник под стъпалата на задната врата на автобуса със 1100 кутии цигари.

Установено е, че цигарите са собственост на втория шофьор на автобуса - турски гражданин. Срещу него е съставен акт за нарушение на Закона за митниците. За обезпечаване на евентуални вземания по съставения акт от нарушителя е иззета сумата от 400 евро.

При други два случая, при проверка на товарен и лек автомобили с турска и френска регистрация, влизащи в страната от Турция, митническите служители са открили на различни места в естествените кухини на превозните средства, общо 920 кутии цигари без акцизен бандерол. Цигарите са иззети, а на нарушителите са съставени актове за пренасяне на акцизни стоки без знанието и разрешението на митническите органи.
От началото на месеца до момента митническите служители на МП Капитан Андреево са задържали 791 820 къса цигари без български акцизен бандерол. От 872 преминали пътници са иззети 30 179 кутии цигари, закупени от Турция, тъй като акцизната стока е била над нормата за безмитен внос. За същия период, по метода на анализ на риска, при щателни митнически проверки митническите служители са открили 9412 кутии, за които са съставени 78 акта.

Красимира Славова
 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    На
    НАБОРА
    0 0
    18:05, 26 окт 2018
    За цигарите без бандерол - бърза процедура.
    За пияните убийци по пътищата - може и без процедура.

Още новини

Последни новини