От х:

Днес в x:

Банките да въведат приемливи такси до февруари 2017 г.

До 1 февруари банките в България трябва да въведат приемливи такси за основните си услуги.

Това съобщават от БНБ, след като са одобрени промени в Наредбата за условията и реда за изпълнение на платежни операции и за използване на платежни инструменти.

Промяната в наредбата се прави с цел да бъде приложена европейска директива за размера на таксите.

Т.нар. приемливи такси трябва да бъдат под средните за системата. Те трябва да са и по-малки от най-ниския размер на таксите, които дадена банка прилага по тарифа за съответните услуги по разплащателна сметка.

Този среден размер обаче все още не е ясен. За да бъде уточнен той, до 1 октомври банките трябва да представят на БНБ данни за таксите, които събират за различните си услуги.

Средният размер на таксите ще бъде публикуван на сайта на БНБ. 

Новите такси трябва да бъдат въведени до 1 февруари 2017 г.

От 18 септември ще започне да функционира безплатен сайт, на който потребителите на финансови услуги да сравняват таксите на отделните банки за съответните услуги, допълниха от БНБ.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Бр
    Брисбейн
    0 -1
    19:58, 20 авг 2016
    Това вече ми се струва малко прекалено. Все пак живеем в свободна пазарна икономика и е редно да има конкурентна среда. Безплатният сайт за сравняване на таксите на отделните банки ми се струва добра идеа. Така хората ще бъдат по-информирани и всеки само ще може да прецени на коя банка предпочита да е клиент.
  • 2
    Да
    Дани
    0 0
    07:55, 23 авг 2016
    Няма страшни, те сега ще ги вдигнат и после ще ги осреднят. Така БНБ ще си мисли, че са наложили някакви рамки на таксите, а в действителност може да са по-високи от сегашните.
Последни новини