От х:

Днес в x:

Звук движи огън, вода, мълнии и други обекти (видео)

Възможно е да не обичате нито физиката, нито музиката. Дори това да е така, гледайте видеото. В него експериментите са реални. Макар че Нейджъл Станфорд го е озаглавил "CYMATICS: Science Vs. Music", по-скоро изглежда като наука в музиката или като да видиш звука. Буквално. И гледката е наистина впечатляваща. 

Самата музика не е композирана предварително, а след като са направени експериментите, обяснява новозеландския музикант. Той извършва серия експерименти, в които честотата на звука кореспондира с механична вълна, огън, вода и мълнии и така става видима. Идеята била да намерят красиви фигури, образувани по този начин за видеото. После написали музикалната част за всеки експеримент.

Първият е пластина на Хладни - тънка метална повърхност, покрита с пясък и прикрепена към високоговорител. Тъй като различните звукови честоти, изсвирени на клавишите предизвикват резонанс в плочата, пясъчинките се движат. Квадратна плоча и четири честоти (657 Hz, 1565 Hz, 932 Hz, 3592 Hz) били избрани за най-добре оформящи рисунъка.

Чаша на Петри, пълна с водка е залепена за говорител, който свири звукови честоти от 50 Hz и 100 Hz, като образува стоящи вълни в течността.

Закачен към барабаните говорител с маркуч е следващият експеримент с вода. В резултат течащата вода оформя спирала, когато аудио честота (която съвпада с честотата на кадрите на камерата)  25Hz минава през маркуча.

Вълните от пламъци са създадени от метална тръба, пълна с запалим газ, отново прикрепени към високоговорителите. Различни звукови честоти - 409Hz, 490Hz и 564Hz - оформят вълни различно налягане в газа, създавайки на високи и ниски пламъци.

В края на видеото Станфорд в костюм на Фарадей и продължава да провежда експерименти, докато генератът на Тесла за високо напрежение до обсипва с мълнии.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини