От х:

Днес в x:

Македония ни „краде“ италианските авджии с евтини ловни пакети

Отлив на чужденци от нашите ловни полета отчитат този сезон от Ловно рибарските сдружения на територията на Хасковска област.

Най-осезаема тази година ще е намалената численост на авджиите от Италия, за които ловът в България беше традиционен през последните няколко години. Те идват у нас на ловен туризъм с посредничеството на туроператорски фирми, обясниха от сдруженията. Тази година обаче за отстрела на прелетен дивеч ловците от Ботуша се насочват масово към Македония. Едната от причините е по-голямата близост, но по-солидната е нови предложения с по-изгодни пакети за ловуване, обясниха майсторите зад цевта от Харманли. Все пак в дружинките днес ще има авджии чужденци.

В първите пет-шест дни гургулиците, яребиците и гривяците ще са на мушка на 5 италианци и 15 гръцки ловци, информира Дончо Чипилски от ЛРС “Сокол“ в Харманли.

По традиция Сдружението отбеляза началото на ловния сезон на прелетен дивеч седмица преди официалния му старт на ловната хижа край Харманли.

Там бяха раздадени наградите на най-добрите стрелци. Отборно наградата е при ловната дружинка на село Дряново. За отстрел на хищници отличието от колегите си получиха ловците от село Бориславци, които имат на сметката си отстреляни два вълка, награда има и за авджиите от Село Овчарово, които са отстреляли 25 чакала.

По повод старта на сезона от Изпълнителна агенция по горите напомниха, че ловуването се извършва само с писмени разрешения, в които се вписват датата, имената на ловците, името на ръководителя на лова, номерата на ловните билети и членските карти, начина и мястото на ловуване, вида и броя на разрешения за отстрел дивеч. Провеждането на инструктаж на участниците в лова е задължително. 

ИАГ призовава за стриктно спазване на нормативната уредба и правилата за безопасност при ловуване.

Във връзка с изключително високите среднодневни температури тази година и повишената опасност от възникване на горски пожари, Агенцията апелира за спазване на противопожарните правила за опазване и защита на горските територии.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини