От х:

Днес в x:

Откриват празника на минералната вода с новия химн на Девин и състезание по надпиване с вода

На празника на града и минералната вода Община Девин за пръв път днес ще представи официално своя химн. Песента „Молитва за Девин“ е по текст на местния поет Емил Енчев, музиката е на Асен Масларски и аранжимент на Димитър Гетов. Триминутната мелодия с тържествено звучене се изпълнява от Асен Масларски и Милица Божинова, като е подготвен и клип към песента, която възпява миналото и красотата на общината. Той ще звучи на всички общоградски тържества, наравно с националния и европейския химн. 

Тридневните празници стартират днес- 12 август, а програмата за пръв път е толкова богата и изпълнена с множество атракции и фестивални прояви. По традиция официалното откриване е с родопски гайди и песни, в изпълнение на гайдарски състав към местното читалище „Родопска просвета“ , в концерта тази вечер ще се изявят децата от ОДК в града на минералната вода и „Девин денс клуб“. След словото на кмета Красимир Даскалов към девинчани и гостите на града, за пръв път пред публиката ще звучи и химна на общината, който изцяло е спонсориран с лични средства от градоначалника- от създаването на песента до записването й.

Към нея е записано и видео, което показва уникалната природа на Родопите и околностите, както красотата на града на минералната вода и хората му. Според Асен Масларски Девин е точно толкова прекрасно местенце, колкото се пее в песента, която той и Милица изпълняват : “Едно градче, сгушено в шепите на Бога”.

Така на практика кметът Даскалов подари химна на Девин за празника, който за пръв път се чества в средата на август, за разлика от предходни години, когато е бил в последните дни от месеца.

В програмата за съботния ден-13 август, който по традиция събира девинчани пръснати по всички краища на страната, а някои идващи и от чужбина, са планирани Празник на народната песен и родопска носия, като през целия ден има изпълнения от местни самодейни фолклорни формации и състави. Атракцията е планирана за тази вечер от 18.30ч. когато ще стартира и уникалното по рода си състезание по надпиване с минерална вода, а след него гостите отново ще могат да се насладят на изпълненията на малките артисти от Общинския детски комплекс, а след тях 90 минутен концерт ще има фолкзвездната фурия Ивана.

Представление на открито ще изнесе театърът на огъня и сенките „Фаертър“ от 21,30 ч. които ще подготвят публиката на площада за голямата заря от 22 часа. За неделния ден-14 август от 10 часа е представлението на Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“ с театралната постановка „Бременските музиканти“. Така близо 13 хилядното градче ще празнува празника си и ще почете минералната вода с името на града, вече популярна по цял свят.

Богатия на туристически забележителности регион има огромен потенциал, който през последните месеци местната власт започна активно да стимулира и развива.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини