От х:

Днес в x:

Кметът на Кан забрани носенето на ”буркини” на плажа

Във френския град Кан, известен с ежегодния престижен кинофестивал, с общинска заповед е забранено носенето на т. нар. буркини на плажа, предаде АФП.

Буркините са бански костюм, който покриват цялото тяло. Думата е сравнително и явно е хибрид от "бурка" и "бикини". (Революционният за 40-те години бански костюм от две части, дело на парижкия дизайнер Луи Реар носи името на тихоокеанския атол Бикини; по аналогия произволно се съставят разни нови думи.)

Заповедта, влязла в сила от вчера, е подписана на 28 юли от кмета на средиземноморския град Давид Лиснар, от дясната партия Републиканците.

С нея, уточнява БТА,  се забранява "достъпът до плажовете и местата за къпане на всички, които не носят подходящо облекло, спазващо добрите нрави и светското начало, уважаващо хигиенните норми и нормите за сигурност".

Друг посочен от кмета мотив е, че банско облекло, показващо религиозна принадлежност, в момент когато Франция и религиозни обекти са цел за терористични атаки, създава риск от безредици, който трябва да бъде предотвратен.

Първите подобни забрани в общини във Франция, Холандия и другаде в Западна Европа, датират от 2008 - 2009 година. Но те засягат предимно плувните басейни за обществено ползване.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини