От х:

Днес в x:

Хасковски инвеститор води фирми от трети страни по проект, финансиран по Плана „Юнкер“

    Единственият изцяло частен проект от 6-те одобрени в България за финансиране по Плана „Юнкер“ ще е край Хасково.

    Инвеститорът е фирма, собственост на хасковлията Димитър Иванов Димитров, който през последните години е работил в София.

    Планът за инвестиции за Европа, станал популярен като "Юнкер" по името на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, заработи в края на 2014 година и на практика представлява мобилизиране на средства от публични и частни източници на финансиране, при което всяко евро от публичните средства се използва за генерирането на допълнителни частни инвестиции, без да се създава нов дълг.

    Планът ще мобилизира 315 млрд. евро за проекти в държавите от ЕС, които носят възвращаемост.

    До момента от българска страна за свои проекти финансиране получават малки и средни предприятия чрез Българската банка за развитие и няколко български банки, които имат ролята на финансови институции посредници.

    От одобрените български проекти три са държавни, два, които получават финансиране, са със смесено участие, а единственият частен е на фирма "Димтеос".

    Нейният проект получава финансиране от близо 20 мл.евро за изграждане на "Международна зона за бързо икономическо развитие". Тя ще е на територия от 83 декара, които се намират в Северната индустриална зона. Архитект е хасковлийката Нина Танчева.

    Земята, върху която ще бъде реализиран проекта са собственост на инвеститора и е окрупнена още през 90 -те години на миналия век и стигат в близост до с. Крепост, обясни инж. Албена Желязкова, която отговаря за изпълнението на разработката на място .„Инвеститорът е имал земята в наличност, просто е чакал най-добрата възможност за реализация върху тях.“, посочи още отговорникът.

    Според първоначалния план реализацията му трябва да започне през 2017 година. В момента обаче вече вървят преговори със страни извън Европейския съюз, които се канят за участие в Зоната.

    "Центърът ще служи като своеобразен "копринен път" от Азия към Европа, и обратно, и ще бъде вход към пазарите на три континента", разясни идеята инж. Желязкова.

    Инвеститорската фирма е избрала точно това място за раеализацията на проекта не само заради сантимента на собственика, че ще е в родния му край, но и след сериозен анализ, като решаваща роля е изиграл факта, че Хасковски регион е намира в триъгълника на България - Гърция – Турция като местоположение.

    А това вече е достатъчна обоснованост за идеята, залегнала в основата на създаването на Международния център за Бързо Икономическо Развитие, посочи инженерът, тъй като целта е той да се превърна в обслужващ формиращите се интензивни транспортни потоци от Азия, Русия, ОНД и Балканските страни към Европа, Близкият Изток, Северна Африка и обратно към Русия, ОНД и Азия.

    На огромната площ ще бъдат позиционирани четири отделни зони. Първата от тях ще е производствена. Целта е да се привлекат малки и средни предприятия, предимно от леката промишленост и от страни извън ЕС, които да разположат свои представителства тук.

    Вторият сектор ще представлява Търговско изложение, което да привлече различна палитра от браншове. В него ще има и отделни халета, където фирмите -производителки ще извършват търговия на едро и дребно.

    Терминалът е третата зона. Създаването му цели затваряне на кръга на производството и икономия от разстоянията за транспорт за фирмите, които ще работят на територията на Центъра. В четвъртата зона ще бъде разположен комуникационния център, в който ще се извършват всички обслужващи дейности, като счетоводство и банкиране, например, поясни още инж. Албена Желязкова.

    Все още обаче няма разчети за привличането броя на работните места, които ще бъдат отворени тъй като и самите преговорите с фирмите все още са отворени. „От това какви компании и колко ще бъдат привлечени към инициативата, ще зависят и работните места, категорично обаче Центърът ще раздвижи пазара на труда в региона“, категорична е инж. Желязкова.

    Красимира Славова  

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (13)

    • 1
      Jo
      John
      19 -13
      16:10, 11 авг 2016
      демек международен хъб на всички кауни!
    • 2
      Cs
      Cscs
      21 -44
      16:12, 11 авг 2016
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Юн
        Юнкер
        51 -3
        16:56, 11 авг 2016
        В Хасково сте зле, защото всеки некомпетентен, докопал се до клавиатурата коментира неща, които не разбира. И понеже не ги разбира тези неща, винаги намесва политика. Бивши, настоящи, бъдещи... А в същото време блатото, което сами си създавате, ви задушава.
        Къде видя Беливанов в този проект и въобще какво общо има той? Г-н Димитров от години се опитва да намери финансиране за проекта си. Фирмата му е отпреди 1999-а година. Човекът работи активно с Русия от години. Има бизнес идеи и иска да ги развива. Планът "Юнкер" сега дава възможност за финансиране на такива проекти. Но не забравяйте, че този проект се кредитира, не е безвъзмездно даване на едни пари. Така че г-н Димитров трябва да работи яко, за да успее. А това кой ще е на власт него нито го е вълнувало, нито го вълнува, защото този човек работи без ничии протекции.
        Толкова сте разделени в този град, че от всеки гардероб изскачат скелети...
      • По
        Поща от миналото
        15 -5
        17:23, 11 авг 2016
        Преди да се отваряш като селска порта, я се замисли има ли край Хасково подобен проект построен преди 20г.? Претоварват се там едни тирове, но в града нищо не се е усетило. Този новият много прилича на него, как да не сме скептици?
    • 3
      По
      Порчо
      19 -10
      18:08, 11 авг 2016
      Някой обърнал ли е внимание, че село Клокотница е зона инкубатор на фирми. Е как с инкубацията? Как е?
      Инкубатор до инкубатор и фирми, фирми... Абе страшна работа!
      • Zz
        Zzzz
        4 -10
        18:34, 11 авг 2016
        Ето пак, ей така отгоре отгоре се гледа и се пуска... Виж коментара
      • Пр
        Проектант
        14 0
        10:16, 12 авг 2016
        Нека да е... Идеята обаче не издържа в частта човешки ресурси. Нито един предприемач не идва със собствена работна ръка. Високите наеми, несигурното обслужване и ниската производителност ще са допълнително утежнение. В Хасковско е пълно с халтури за едни европейски пари - над 200 проекта за развитие на туризма (в т.ч. ски-писти в Стамболово, десетки екопътеки), бизнес-инкубатори, търговски палати непрекъснато повишават бизнес капацитет с едни и същи хора, НПО-та постоянно отчитат устойчивост на безполезните си идеи (един проект дори учи турците как да готвят със свинска мас), браншови сдружения и алианси пък завладяват световни територии и пазари с готови пари, общини цепят стотинка за себестойността. Май ..., май..., Европа кредитира или дава безвъзмездни пари като си казва "стойте си у вас, макар да правите безполезни глупости - така ни струвате по-малко!" Оптимист съм! Ще се оправим ...
    • 4
      Сп
      Специално за CsCs
      14 -7
      18:35, 11 авг 2016
      И кога ще започне ремонта на Рилски на Шандора! Ние не сме овце и ще си търсим правата. Като един ремонт да подкарат господа управниците, как града ще управляват.
    • 5
      Сп
      Споко
      8 -10
      08:02, 12 авг 2016
      Споко бе, хора! След 2-3 години училището може и да врати. Кво им дреме на управниците за вашите деца и как сте щели да се справяте. Пък директорката ще си е директорка в канцеларийка - и на нея кво и дреме за вашите проблеми!
      • Zz
        Zz
        4 -2
        11:56, 12 авг 2016
        Пишете още за училището в темата за разработването на Международния център за Бързо Икономическо Развитие... То за кво ви бъзикат, ма даже и не разбрахте тая очеизвадна сатира...мъка, мъкаа.. 85 коефициент на интелигентност
    • 6
      Гр
      гражданин на Хасково
      5 0
      16:11, 12 авг 2016
      "Хасковски инвеститор"... кой е този човек, познавате ли го?! Аз лично познавам инж. Димитров от повече от 30 години. Един лев не е инвестирал в Хасково! Този проект го пробутва винаги, когато закъса за пари! Какъв център ще изгражда , с какви пари. Това са безподобни глупости!Димитров е бил винаги търговец, на нещо....Какво е работил в София?! Може ли да каже? Няма да ви каже, никога. Ами от търговия е преживявал, на нещо...
    • 7
      Гр
      гражданин на Хасково
      8 0
      16:16, 12 авг 2016
      По плана Юнкер на България е одобрен само един проект. Това е изграждането на интерконекторна газова връзка с Гърция. Направете, господа, от общината, справка по въпроса! Някой се опитва пак да внуши , че въпросният инж. Димитров е огромен инвеститор. Нищо подобно, обикновен търговец, в началото на 90 години търгуваше с гориво....после изчезна от града, сега пак се появява, като благодетел на общината. Поредната смешка...
    • 8
      Хи
      Хитър Петър
      9 0
      20:25, 12 авг 2016
      Колкото се изгради Хирургическия корпус в Хасково и Новия ТЕЦ, толкова и за поредната фантасмагория за един обречен на унищожение град.
    Последни новини