От х:

Днес в x:

Мембрана генерира ток от солена вода - 1 kW от 1 кв.м

В основата на тази екологически чиста технология за генериране на електрическа енергия се използва познатия от училище процес осмоза. Принципът на този метод не е сложен: в генератора са поставени два съда - единият със солена, а другият - с чиста вода. В съда с чистата вода е поставена турбина, която се завърта от движението на водата. Двата съда са съединени с помощта на тръбичка с полупроницаема мембрана. Чрез осмозата молекулите с натриев хлорид се придвижват от съда със солена вода към съда с чиста вода и задвижват турбината. Това е отдавна известен процес, чрез който не е възможно да се получи много електрическа енергия. Но група швейцарски и американски учени многократно увеличиха получаваната по този начин електроенергия.

Основен момент в новото изобретение е увеличаването на електрическата енергия чрез нов тип мембрана, която пропуска само положително заредените йони. Към мембраната са съединени електроди. Когато положително зареденият йон преминава през мембраната, отдава своя заряд на самата мембрана и съответно на единия от електродите и по този начин се генерира електричество.

В мембраната има изключително много подобни отверстия за йони и според откривателите, теоретично мембрана с площ 1 квадратен метър може да генерира до 1000 W електрическа енергия.

Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини