От х:

Днес в x:

Турските власти заловили заговорниците с проникване в мобилно приложение

Турските власти са успели да издирят хиляди хора, които са обвинени за участие в тайна мрежа, свързана с опита за преврат миналият месец, чрез проникване през сигурността на малко известно мобилно приложение за комуникация, съобщава Ройтерс.

Експерти в сигурността, които са успели да проникнат в приложението, известно като ByLock, заявиха, че софтуерът очевидно е разработен от непрофесионалисти, тъй като важна информация за потребителите не е била криптирана.

Високопоставен турски представител заяви, че разузнаването е проникнало в приложението по-рано тази година и е можело да го използва за проследяването на десетки хиляди членове на религиозно движение, обвинено от правителството за опита за пуч на 15 юли.

Членове на групата спрели да използват приложението преди няколко месеца, след като установили, че има нещо нередно, но оставили следи, които позволили на властите да подгонят хиляди учители, полицаи, войници и съдии след неуспешния опит за преврат.

Данните в ByLock ни позволиха да установим мрежата им – най-малко голяма част от нея, каза турски високопоставен източник. Това, което мога да кажа, е, че чрез ByLock е установен голям брой хора, въвлечени в опита за преврат.

Източникът смята, че приложението може да е създадено от поддръжниците на Фетуллах Гюлен, за да могат да комуникират.

Ройтерс се свърза с повече от 10 експерти по подобни приложения, които са заявили, че не са чували никога подобно приложение, споменато от турските власти през последните дни.

Смята се, че ByLock е създаден през 2014 година.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини