От х:

Днес в x:

Димитровградчани участват в тържествата за 70 години бригадирско движение у нас

Представители на Историческия музей и Община Димитровград ще участват в тържествата по повод 70-годишнината от началото на младежкото бригадирското движение в България.

Те ще се проведат на 4 август на Прохода Хаинбоаз пред бригадирския паметник в с.Вонеща вода, област Велико Търново. Организатори на инициативата са бивши бригадирски командири и ветерани. 

На 5-ти август 2016 г. се навършват 70 години от началото на организираното младежко бригадирско движение в България, припомниха от Историческия музей в Димитровград.

На тази дата през 1946 г. 2075 бригадири започват прокопаването на първокласен шосеен път през Хаинбоазкия проход. За периода 1946-1950 г. стотици хиляди млади хора участват в изграждането на едни от най-големите обекти в нашата страна след Втората световна война – прокарването на Хаинбоазкия проход, изграждането на ж.п.линиите Перник-Волуяк, Ловеч-Троян, Самуил-Силистра, на язовирите „Копринка” и „Росица”, електрификацията на страната и др.

Сред националните обекти на бригадирското движение е и Димитровград. На строителните площадка на Химическия комбинат, на Циментовия завод и на първите жилищни блокове в града, при прокарването на първите улици, при изграждане дигата на р.Марица, своят безвъзмезден труд дават над 45 000 младежи от цялата страна. Днес историята на бригадирското движение е представена единствено в постоянната експозиция на тукашния исторически музей.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини